“Razgovori pod lipom” – “Godine oporavka za obrazovanje posle Vučića”

„Znanje i obraz(ovanje)“ bili su tema večerašnjih “Razgovora pod lipom” u okviru protesnih okupljanja “1 od 5 miliona” u Valjevu, sa akademikom Dušanom Teodorovićem i Milanom Đurđevićem, regionalnim poverenikom Sindikata radnika u prosveti Srbije.

????????????????

Po oceni akademika Teodorovića, svedoci smo sloma obrazovanja u Srbiji kao i celog društva. Rešenje je u političkoj sferi.

„Jednostavno, moramo da pobedimo štetočinski i nenarodni režim Aleksandra Vučića i da nekoliko godina radimo na oporavku pravosuđuđa, zdravstva, kulture, nauke i obrazovanja. Moramo da napravimo radikalne reforme od osnovnog do visokog obrazovanja po ugledu na druga, bolja društva“, ocena je akademika Teodorovića.

Na naše pitanje da oceni ponašanje akademske javnosti kada su u pitanju protesti građana Srbije protiv režima, gost tribine odgovorio je da se i tu, pre svega, pokazalo pitanje moralnosti.

????????????????

„Beogradski univerzitet ima 31 fakultet i nijedan od tih fakulteta nije kolektivno istupio po ovom pitanju. Postoji jedan izuzetak, neformalno istupanje grupe profesora Filozofskog fakulteta „Grupa 105“ i oni u ovom trenutku brane čast BU. Postoje na drugim fakultetima grupe ili pojedinci, ali nijedan fakultet nije kao institucija istupio. S druge strane, imamo sramo ponašanje velikog broja profesora FON-a, reč je o 82 profesora koji su glasali da jedan užasni plagijat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, a svaki prosečno obrazovani građanin Srbije za 20 minuta može da utvrdi da se radi o strašnom plagijatu. Za mene je to jedna od najsramnijih odluka koja je ikada doneta na BU. Sve ovo je stvar za jednu ozbiljnu politikološku i sociološku analizu, ali mislim da su prof Univerziteta jedni od glavnih krivaca što imamo ovako stanje u zemlji, jer su oni najobrazovaniji i od njih se očekuje da imaju svoj glas o gorućim pitanjima u društvu“, kaže Dušan Teodorović.

Zamoljen da da komentar da li ministar prosvete Srbije treba da snosi odgovornost zbog svih dešavanja vezanih za ovogodišnji maturski ispit svršenih osnovaca, akademik Teodorović odgovara –  „da se to desilo u Japanu njegov kolega bi izvršio samoubistvo“.

„Ostavka je nešto najmanje što je ministar Šarčević trebao da uradi. Angažovali smo policiju i BIA, što niko u Evropi ne radi, da čuva testove i opet se dogodila sramota. Naravno, ostavka je pitanje moralnosti a mislim da o tome čak odlučuje Aleksandar Vučić“, zaključio je Dušan Teodorović.

4 comments on ““Razgovori pod lipom” – “Godine oporavka za obrazovanje posle Vučića”

 1. profesor

  Večerašnja tribina je pokazala da Valjevo želi da čuje i da poštuje pamet,zato je i poseta bila odlična.

  Reply
 2. Milomim

  Di’ li je SIRĆE sad, za koga On sad radi dal za ženu dal za Radojicu. Ako ga pus5ite da tek tako uništi DS on će to opet uraditi gde bude bio. Bavite se SIRĆETOM njemu treba nadzor.

  Reply
 3. Peki

  Broj ucesnika protesta je sve veci ,oseca se popularnost Rakica i ostalih novih mladih lavova DSa.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.