Raste broj korisnika socijalne pomoći – Valjevci sve siromašniji

Podaci Centra za socijalni rad Kolubara u Valjevu pokazuju da se broj korisnika različitih oblika pomoći uvećao za više od 2000 ljudi u prošloj godini u odnosu na prethodnu, 2017. godinu. Razlog je pogoršanje materijalnog položaja.

U izveštajnom periodu za 2018. godinu Centar za socijalni rad navodi da je broj korisnika iznosio 7579 osoba doke je u prethodnoj 2017. godini taj broj bio  5358 korisnika . Prostom računicom vidljivo je da je broj korisnika nekog oblika pomoći povećan za 2221 lice. Kao razlog povećanja broja korisnika se navodi pogoršanje materijalnog položaja dela stanovništva što je naročito primetno kada su u pitanju jednokratne pomoći .

Poražavajući podaci dalje pokazuju da je na evidenciji Centra u 2018. godini neki oblik pomoći primalo  827 dece uzrast do 17 godina, 102 mladih od 18 do 25 godina . Najveći broj korisnika dolazi iz starosnog  doba od 26 do 64 gofine života 1097, a na evidenciji je bilo i 251 starija osoba od 65 godina.

Na žalost, 2018. godina nije bila loša samo za pojedince već je „na udaru“ siromaštva bila zapravo porodica sobzirom da je novčanu pomoć primalo 857 porodica . Ovaj broj povećan je 2018. godini za 146 porodica u odnosu na 2017. godinu.

Ukupan broj korisnika koji je prvi put upisan u registar tokom 2018. godine, odnosno novoevidentirani slučajevi je 891 od toga 347 dece , 40 mladih, 435 odraslih i 69 starih lica. Najveći broj odraslih novoevidentiranih korisnika se javlja radi zadovoljenja osnovnih egzistencijalnih potreba, a stariji se uglavnom javljaju radi osttvarenja  prava na dodatak za negu i pomoć, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite i jednokratnu novčanu pomoć. Deca se javljaju kao korisnici kao članovi porodica koje su ostvarile pravo na stalnu novčanu pomoć , a drugim delom kao počinioci prekršajnih ili krivičnih dela.

Ovi podaci su utoliko više zabrinjavajući, ako se zna da, po podacima ministarstva za demografiju , da je u Valjevu pored negativnog prirodnog priraštaja na snazi i negativni migracioni saldo odnosno da on iznosi minus 240 ako saberete one koji odlaze iz Valjeva i one koji  dolaze u Valjevo.

Skupština grada usvojila je ovaj izveštaj kao i Gradsko veće , ali komentara niti planova kako da se rast broja siromašnih zaustavi nije bilo kao ni očigledne zabrinutosti za vrlo loše pokazatelje vezane za prethodnu godinu. Kako već u prvom tromesečju ove godine u Valjevu nije bilo nikakvih pomeranja na ovom polju koji bi ukazali na poboljšanje  jasno je da kako sada stvari stoje rezultati i brojke na kraju 2019. neće biti ništa bolji već možda i lošiji.  

4 comments on “Raste broj korisnika socijalne pomoći – Valjevci sve siromašniji

  1. Emilija

    Povecava se broj a verovatno,mnogi nasi sugradjani,nisu ni upiznati o nacinu I kriterijumima,po kpjima mogu postati korisnici socijalne pomoci. Pri tom,pouzdano znam ljude koji su korisnici,rade kao neprijavljeni,vozikaju se taksijem po 15 km do grada I nazad,nekoliko puta nedeljno. Zato,oni,kojima je zaista potrebno, su uskraceni,neobavesteni. Jel to znaci,da sam penzioner,izdrzavam nezaposlenog sina.sa penzijom od 24 hiljade,stan u zakup od 60 evra? Jel to dovoljno za zivot a pri tom sam sa dijagnozom C50.carcinom. e to je ta drzava.zapalila se.

    Reply
  2. Goran Markovic

    Naravno u Valjevu jeste beda .. ali gospodo meni tu nisu cista posla .Proveriti rad ove Ustanove i sve korisnike socijalne pomoci !Mislim da nesto nije tu kako treba !

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.