Ko trenutno ima korist od ulaganja u zgradu Partizana?

Ministarstvo rudarstva i energetike je opredelilo kroz program energetske efikasnosti 12 miliona dinara za rekonstrukciju hale Društva za fizičku kulturu i vaspitanje „Partizan“ u Valjevu. Grad Valjevo iako faktički vlasnik objekta ipak ima samo pravo sudržavine nad objektom. Više od 40 godina grad nema termin za korišćenje objekta. Da li onda ministarstvo ulaže milione u objekat koji grad ne koristi , a neko drugi naplaćuje korišćenje?

 Na osnovu ugovora koji je potpisan izmedju ministarstva rudarstva I energentike  o dodeli 12 miliona dinara u Valjevu će objekat DFVR Partizana , odnosno njegovog pravnog sledbenika biti rekonstruisan unapređenjem termomehaničkih sistema i termičkog omotača.

Tužna je I porazna činjenica da Grad Valjevo iako vlasnik ovog objekta na papiru zapraavo nikada nije uspeo da ostvari svoje pravo sudržavine nad objektom , odnosno nikada nije bio moguć niti postignut dogovor sa zastupnicima ovog društva o terminima korišćenja objekta od strane grada.

Valjevo je praktično vlasnik objekta koji godinama ne koristi, a ministarstvo će sada uložiti 12 miliona dinara u njega. Sudskom odlukom je naloženo da grad ima svoje termine I pravo korišćenja , ali ta odluka nikada nije sprovedena.

Navedeni objekat Opština Valjevo je pribavila po osnovu ugovora 27.05.1976. godine od Društva “Partizan”, ali je od 1990. godine bilo onemogućeno njegovo korišćenje. Odredbom čl. IX ugovora o prenosu ugovorena je obaveza korišćenja Doma za izvršenje programa Društva “Partizan”, s tim da će se u preostalom vremenu koristiti od strane drugih korisnika.
Opština Valjevo, kao vlasnik, i Ustanova za fizičku kulturu “Valis”, kojoj je od strane Opštine Valjevo kao osnivača preneto pravo upravljanja i korišćenja objekta Doma, ni do danas nisu ušli u posed istog. Na zahtev Opštine Valjevo, Zajedničko javno pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina je 2002. godine podnelo tužbu Opštinskom sudu u Valjevu, protiv Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju “Partizan”, radi predaje u državinu ovog objekta.
Presudom Opštinskog suda u Valjevu 12.03.2004. godine odbijen je tužbeni zahtev tužioca Opštine Valjevo za predaju ovog objekta. Postupajući po izjavljenoj žalbi Okružni sud u Valjevu je presudom 27.08.2004. godine preinačio navedenu presudu Opštinskog suda tako što je delimično usvojio tužbeni zahtev Opštine Valjevo i obavezao Društvo za fizičko vaspitanje i rekreaciju “Partizan” iz Valjeva da Opštini Valjevo preda u sudržavinu objekat Doma DIV “Partizan”, dok je tužbeni zahtev u preostalom delu za predaju ovog objekta u isključivu državinu, ispražnjenog od lica i stvari, odbijen kao neosnovan.
Protiv presude Okružnog suda, od 27.08.2004. godine Pravobranilaštvo je dana 18.10.2004. god. izjavilo reviziju Vrhovnom sudu Srbije, smatrajući da objekat treba predati Opštini Valjevo u isključivu državinu, a potom tuženiku obezbediti korišćenje istog za potrebe fizičke kulture i rekreacije u skladu sa njegovom namenom i funkcijom, a prema ugovoru od 27.05.1976. godine, ali je Vrhovni sud Srbije istu odbio kao neosnovanu, presudom 16.02.2005. godine.
Iz tih razloga je potrebno da se shodno čl. 9 Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti, od 27.05.1976. godine, uredi način korišćenja Doma DIV “Partizan” s obzirom da Grad Valjevo, kao vlasnik ne može tražiti predaju u isključivu državinu predmetnog objekta, već samo u sudržavinu, saglasno navedenim presudama.

Pravno gledano grad kao vlasnik ima I obavezu održavanja objekta, ali I kao sudržalac pravo korišćenja. Raniji pokušaji da grad dobije termine propadali su jer je ovo društvo pregovaračima nudilo samo po koji prepodnevni termin dok su popodnevni I večernji termini tzv komercijalni termini ostajali društvu. Već godinama unazad koriščenje sale ovo društvo naplaćuje.

Grad Valjevo s obzirom da nikada nije mogao koristiti prostor niti postići dogovor prestao je I sa ulaganjem iz razumljivih razloga. Za sada je nepoznato da li je grad uspeo da potpiše ugovor sa pomenutim društvom o načinu korišćenja, a u UFK Valis kažu da ukoliko je ugovor I  potpisan još uvek nije stigao u Valis I samim tim nisu mogli da pruže informaciju koji su termini pripali gradu.

Shodno zakonu ukoliko takav ugovor nije moguće dogovorno potpisati, grad svoje pravo korišćenja objekta može regulisati pravnim sredstvima I zatražiti od suda da gradu omogući korišćenje.

Grad Valjevo objekat kao vlasnik može I prodati, ali shodno presudama suda, samo sa teretom sudržavine. Novi vlasnik bi morao zauzeti isti status kao Valjevo po osnovu korišćenja.

Gotovo da se I zaboravlja da je prevashodna namena „Partizana“ bila rad sa mladjim uzrasnim kategorijama, praktično malom decom i predškolcima, ali i da taj zadatak DFVR „Partizan“ gotovo nikad nije ispunjavao. Nepoznato je koja su to deca sa kojima ovo društvo radi I o kom sportu je reč?

Ministarstvo ulaže sredstva , ali je veliko pitanje koje se može postaviti , a na osnovu 40 godina iskustva, da li će grad Valjevo, odnosno gradjani od toga imati neku korist? Koliko će valjevske dece ili koji će sportski klub dobiti mogućnost da se u ovom objektu bavi sportom? Ako I na dalje stanje ostaje nepromenjeno, ko je to onda onaj koji ima korist od milionskog ulaganja?

14 comments on “Ko trenutno ima korist od ulaganja u zgradu Partizana?

 1. sava

  Korist ce imati skolski sport i deca koja ce iz raznih klubova trenirati,a time rasteretiti i Halu sportova.
  Konacno ce biti obnovljen objetat,koji je ovakavod 70tih.
  Svaka cast!

  Reply
 2. Djura Brat

  Ko je potpisao interni koalicioni sporazum bez pečata i bez saglasnosti stranaka,gde u okviru programa stoji i rekonstrukcija DFVR Partizan? Idi sada lepo pa pitaj njega. Zajedno ste u tome učestvovali na jednoj od planina sa velikim DM…

  Reply
 3. Guya

  Grad umesto da ulaye u omladinu i rayvoj sto vise sportskih klubova, on propalitet nad propalitetima FK Buducnost Krusik finansira sa 16 miliona dinara (ili da kayem da sto vise gradski oci dobiju parica od Milinovica). Primera radi, sportisti beleye ogromne uspehe u fudbalu, plivanju, rvanju, yenskom rukometu, odbojci, boksu, malom fudbalu, itd., umesto da sto vise mlade dece iy Valjeva podsticemo da se bave sportom umesto celodnevnog buljenja u monitore i telefone, gradski funkcioneri odluce da gro nasih para preko famoynog fudbalskog kluba podele iymedju sebe. Samo napred Napredni!

  Sugradjani krenimo stopama FK Dracic gde sva deca igraju fubdal bey ijednog jedinog dinara tj iy ljubavi i postanimo ydrava nacija

  Reply
 4. dedagaga

  Тражити од Министарства да реконструкцију услови постизањем договора заједничких власника.
  Ту нешто није уреду.

  Reply
 5. Goran Markovic

  Zar ste mislili da ce ovo biti pravo? Naravno uvek uz sport , ali ovde nesto jako ,jako smrdi kako kaze nas narod . Prvo resiti , sta ko pa onda uci u pricu ocito da je bulumenta oko gvozdenovica nanjusila da se uzme koja kinta a takvih ima dosta oko ,,najuspesnijeg,, gradonacelnika u Srbiji .Neko pominje rukomet .Pa da sam na vasem mestu ja bi cutao kada znate sta i kako ste radili ili radite{ mislim na ZRK Metalac} , ali docice vreme da se sve stavi na svoje mesto .Pominjete bossa novinarstva Milinovica koji voli fudbla do zadnje kinte .Da li ste zaboravili kako je Stanko Terzic davao novac Milinovicu , al ovi sada su sampioni da bi mozda neki procenti zavrsili u dzepovima savetnice gde u kasnijem periodu koji dolazi nece biti uzmi sve sto ti zivot pruza kao do sada .Zapamtite ovo su moje velikeee sumnje da se sprema opet neka masna kradja love -pranje.

  Reply
 6. Mefisto

  A ko tebe Markoviću plaća i daje ti instrukcije i informacije koje da pišeš po raznim portalima? Pokri ušima tu ćelavu glavu i vodi računa o tome šta si ti radio i radiš, jer ćeš i ti doći na mesto na kom treba da budeš – Zabela.

  Reply
  1. Goran Markovic

   Znaci ovo su pretnje , lako ste otkriveni BANDO ko mi daje informacije ?Eh samo kada bi znali .Uvek dostupan Drzavnim organima , al nemoj da molite , pritiskate , pretite fizicki uticete na neke iz Drzavnih organa kojima ste se popeli na vrh glave svi zajedno.Mars bagre jedne,,Mefisto,,,

   Reply
 7. мр Предраг М.Вулетић

  Својевремено је Мирослав Тирш, у Чешкој основао Витешко словенско гимнастичко друштво за убтелектуално, телесно, духовно и морално образовање чешке омладине,у које су се могли учланити само Словени а критеријуми су били ригорозни,што је резултирало да су по свемз најбољи могли подтати чланови друштва.На међународном конкурсу за имр друштва победио је предлог др Марковића из Србије да се друштво назове Сији, по птици која је најбржа,са најбољим видом а која има витешку осибину да се бори са јачим од себе.Сокплска друштва су се брзо шорила па су основана Соколска друштва у Словачкој, Словенији, Хрватској, Србији…Краљ Александар је укинуо нацинална друшта и основао Југословенско соколско друштво .Соколска друштва су организовала Соколске слетове а зграде у којима се вежбало су се називале Соколане. Покровитељ Соколског друштва је био Краљ.После другог светског рата , сва имовина Соколских друштава у Србији је дата Друштву за телесно васпитање Партизан а соколови се као ни њихова друштва нису смели ни помињати.Што се не би обновио рад Соколског душтва и да то крене баш из Ваљева?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.