Valjevski mali igrači zablistali u Pirotu i Lučanima

KUD „Kosta Abrašević“ iz Valjeva proteklog vikenda bilo je gost na velikom folklornom koncertu u Pirotu i učesnik Dečijeg festivala održanog u Lučanima. Igrači ovog društva nedvosmisleno su pokazali da društvo koje je osnovano pre nešto više od godinu dana ima svetlu budućnost.

Najmladji igrači KUD-a „Kosta Abrašević“ iz Valjeva predstavljali su grad Valjevo na velikom prolećnom koncertu foklora održanom u Pirotu. Za tri dana gostovanja mladi igrači imali su priliku da upoznaju grad Pirot i druže se sa svojim vršnjacima.

Na prvom mestu ipak je bio folklor pa je 28 valjevskih igrača za koncert pripremilo i izvelo tri koreografije: igre iz Banata, Srbije i Leskovac. Njihov nastup propraćen je gromoglasnim apluzima pa je jednoglasan zaključak bio da su mališani opravdali nastup u ime svog grada i dostojno ga promovisali.

„Bila nam je izuzetna čast da učestvujemo na koncertu i budemo gosti u Pirotu, naročito ako se zna da tamošnji folkor vodi Borko Stojanović diplomirani koreograf. Valjevska javnost imala je priliku da ga upozna kao člana žirija na brojnim takmičenjima tako da smo imali veliku odgovornost da na sceni pokažemo rad našeg društva“, kaže umetnički rukovodilac Katarina Ašković.

Na koncertu u Pirotu učestvovalo je više kategorija tamošnjeg društva pa i kategorija veterana, a valjevski mališani uspeli su da iako na početku svoje igračke karijere ostave utisak na publiku. „Zahvaljujemo se Pirotu na zaista odličnom prijemu, gospodinu Stojanoviću i gospodinu Mišku Ćiriću direktoru tamošnjeg Doma kulture koji su učinili da se u Pirotu osećamo kao kod svoje kuće. Najmanje što smo mogli da uradimo jeste da na sceni damo sve od sebe,“kaže Ašković.

Da mladi igrači KUD-a „Kosta Abrašević“ vole folklor dokaz je i njihova neumornost po povratku iz Pirota kada su učestvovali na Festivalu dečijeg folklora održanog u Lučanima. Sam festival imao je medjunarodni karakter s obzirom da su učestvovala i folklorna društva van Srbije . Mali Valjevci s ponosom su najpre u defileu ulicama Lučana , a potom i na Trgu ispred škole Milan Blagojević gde su svi igrači učestvovali u zajedničkom kolu, nosili tablu na kojoj je bilo ime grada Valjeva. Na pitanje Vamedie da li su se umorili, mališani su jednoglasno odgovorili: „Neee!“

Pomenuta gostovanja samo su uvod u aktivnosti koje narednim mesecima predstoje KUD-u jer ih već narednih dana očekuje još jedno putovanje , a potom i koncert u valjevskom Centru za kulturu. Za ovo leto planirane su dve turneje , najpre u Rumuniju, a potom u Grčku.

S.V.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.