Učešće u Radnoj grupi

U 2018 i 2019.godini u više navrata održan je  sastanak podgrupe o okviru Radne grupe za izradu nacrta Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih žrtava rata i članova njihovih porodica. Na ovom sastanku bili su prisutni I članovi Udruženja boraca rata iz Valjeva . Saopštenje povodom ovih sastanka  prenosimo u celosti:

„Na sastanku su  učestvovala  veoma bitna udruženja i predsednici istih udruženja koji se dugi niz godina bave ovom problematikom: Milan Čolaković iz Obrenovca, Dejan Milošević-Kuna iz Kuršumlije, Ranko Obradović iz Zlatiborskog okruga, Ljubiša Stamenković iz Niša, Dušan Nikolić iz Leskovca, Slađan Dinčić iz Niša, Dejan Veličković iz Niša, Gorjan Jakovljević iz Brusa, Dušan Čukić SUBNOR iz Beograda, Zorić iz Beograda, Mile Milošević iz Rakovice i Bradić Ljubomir iz Valjeva.
Tema i predlozi su kategorija boraca. 
,,Sastanak i sami predlozi su bili veoma konstruktivni i ja kao predsednik Udruženja boraca rata od 1990.godine Grada Valjeva i Generalni sekretar Udruženja boraca Gvozdeni puk Republike Srbije dao sam konkretne predloge, a sada ih objavljujem i u pisanom obliku“.
• Nacrt Zakona ima mnogo tehničkih i pravopisnih grešaka, npr.član broj 20, član broj 23, član broj 32, član broj 104 itd.(ispravljeno u novom predlogu nacrta)
• Naš predlog je da se Zakon zove: Zakon o borcu Republike Srbije
• U ovom predlogu Zakona ne možemo nikako da se složimo sa članom broj 37, a što smo pojasnili na sastanku, da je svojstvo borca priznato pravo po osnovu učešća u ratu odnosno oružanim akcijama od najmanje 45 dana. Naš predlog je da nema nikakvih uslova, i nije nam jasno ko je predložio ovih 45 dana?(ispravljeno u novom predlogu nacrta)
• U članu broj 28 prava borca jesu: 
1. priznavanje svojstva borca
2. legitimacija borca
3. zdravstvena zaštita i druga prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite

Dodata nova prava kao predlog rasprave
U ovakvom predlogu borci nemaju nikakva prava već samo plastičnu legitimaciju, a što se tiče tačke 3 i zdravstvene zaštite ona se mora tačno definisati u kojim uslovima se ista može ostvariti jer sve ostalo je samo mrtvo slovo na papiru i neostarivo za mnoge borce od 1990.godine.(definisano i to)
Naš predlog je sledeći: 
1. priznavanje svojstva borca
2. legitimacija borca
3. zdravstvena zaštita i druga prava u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite za sve učesnike rata koji to pravo ne mogu da ostvare po drugom osnovu
4. smeštaj u ustanove socijalne zaštite
5. besplatno lečenje bez uputa na VMA za teška oboljenja
6. subvencije koje svaka Lokalna samouprava mora da opredeli za svakog učesnika rata od 1990.godine (struja, grejanje, voda, smeće, jednokratne novčane pomoći, besplatni udžbenici, besplatno parkiranje u vremenskom periodu 2 časa dnevno, besplatni prevoz na nivou lokala)
7. ostvarivanje radnog staža u duplom trajanju za vreme provedeno u ratu
8. nacionalno priznanje 
9. jednokratne novčane pomoći u slučaju smrti borca ( dodeljuje Lokalna samouprava)

Dokaz za ostvarivanje prava borca je rešenje Fonda PIO osiguranja (iz razloga provere svih dokumenata i dokaza o učešću u ratu pre donošenja samog rešenja) ili rešenje drugog nadležnog organa koji će biti definisan ovim Zakonom, a koji će vršiti sve provere i pribavljati sva dokumenta kao dokaz učešća u ratu.
Dezerterima nad kojima je izvršena amnestija, koji su odlukama oslobođeni, ili nekakvim drugim aktima, ne može se po ni jednom osnovu priznati pravo borca.

Daljim učešćem u raspravi i radnoj grupi radiće  se  na predlozima koji  ovaj nacrt Zakona mogu da poboljšaju, a unapred navedene predloge, svi prisutni su prihvatili medju kojima I predlog Bradić Ljubomira da  se održi rasprava u više gradova i da to bude i u Valjevu.

U meduvremenu se odustalo od Valjeva da bi prostor dobili i drugi gradovi i sada se rasprava odrzava u više gradova u kojima svi zainteresivani mogu da ucestvuju.

Naše misljenje da je ovo put ka dobrom zakonu, naše primedbe su ušle u nacrt zakona koji treba da se donese u ovoj godini, a da važi od 01.01.2020.

Po nama da nije bilo rasprave ne bi bilo ni dobrog zakona. Ministar Zoran Dordević i svi zaduženi u ministarstvu su ispunili svoje dato obecanje sada je na nama red da uložimo napor i postignemo što bolja prava u istom zakonu.

Predsednik Ubr Valjevo

Bradić Ljubomir”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.