Svečano i radno za Dan sestrinstva i slavu Sv. Vasilije ostroški

Datum rođenja Florens Najntingejl 12. Maj, obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Od 2012. godine kada je osvećen hram Svetih lekara i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu naše bolnice,  od tada se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva Opšte bolnice Valjevo. U svečanoj i radnoj atmosferi najbrojniji medicinski kadar obeležava svoj dan. Ovogodišnji domaćin Slave i Dana sestrinstva je služba Ginekologije i akušerstva, a sledeće godine će biti sestrinstvo pneumoftiziološke službe.

U uvodnim rečima prilikom pozdravnog govora Vladan Ilić, pomoćnik direktora za sestrinstvo, je pomenuo da se ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava pod sloganom “Zdravlje za sve“. Vladan Ilić je čestitao praznik svima sa željom za dalje profesionalne uspehe, stalno usavršavanje, ali i postizanje zasluženog statusa i u struci i u društvu, a da se pri tome nikada ne sme zaboraviti da je sve to podređeno samo jednom cilju, zdravlju i blagostanju ljudi.

  • Sestrinstvo predstavlja važan segment u sistemu zdravstvene zaštite pri čemu je široka oblast sestrinskog angažovanja: od prvog plača novorođenčeta do poslednjeg trenutka obolelog, uz stalnu brigu za zdravlje tela i duše, što zahteva najbolje u nama, ljubav prema ljudima i punu posvećenost. Uloga medicinske sestre jeste jedinstvena. Ako se kaže da je postavljanje ispravne dijagnoze od presudne važnosti za uspostavljanje kontakta sa pacijentom i dobijanje kvalitetne anamneze, onda se može isto tako reći da bez kvalitetne sestre koja je ravnopravni član tima, nema kvalitetne brige o pacijentu, zaštite i unapređenja njegovog zdravlja – rekao je Vladan Ilić, pomoćnik direktora za sestrinstvo OB Valjevo, koji je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost generacijama sestara koje su tokom svog radnog veka svojim znanjem, požrtvovanošću i ljudskim odnosom prema pacijentima i njihovim najbližima doprinele unapređenju zdravlja. On je takođe, poslao jasnu poruku da sve ono što ne može društvo da uradi, moramo sami da uradimo pre svega se međusobno poštujući i pridržavajući profesionalne etike koja dosta obavezuje, jer svi ljudi koji dolaze u bolnicu, očekuju malo pomoći pre svega.

Povodom proslave Medjunarodnog dana sestara , UMST i babica Srbije nagradilo je dve naše koleginice Miru Radojević i Ljiljanu Nastić . One su doprinele struci u neprekidnom  radu uz bolesnike na poslovima zdravstvene nege, a  u svom poslu su izuzetno posvećene, između ostalog su komunikativne, profesionalne, ostvaruju empatski odnos prema bolesniku i članovima porodice. Izuzetno se angažuju se u timskom radu. Ovo su osim za njih lično ujedno i priznanja čitavom sestrinstvu naše ustanove.

Stalno usavršavanje medicinskog kadra  i usvajanje novih metoda u kliničkom radu jedan je od prioriteta koji podržava direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić.

  • U Opštoj bolnici Valjevo, zaposleno je 747 medicinskih sestara i tehničara. Uzimajući u obzir da je ukupan broj zaposlenih uključujući i medicinsko i nemedicinsko osoblje oko 1300, jasno je koliki je značaj sestrinstva u našoj bolnici u lečenju, nezi i pomoći bolesnicima. Moram reći da je to izuzetno težak, odgovoran posao koji se inače obavlja timski i neophodno je imati i strpljenje i volju, a takođe i veliko srce, kako bi se i za najteže bolesnike našla i lepa reč i učinilo i ono što se može, a često i preko toga, a sve u cilju ozdravljenja ili poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenata – rekao je direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić.

Povodom Medjunarodnog dana medicinskih sestara, mlade, buduće koleginice učenice Medicinske škole i studenati odseka Sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija pripremile su zanimljiv kolaž program. Andjela Ninković – IV-1 – Florens Najtingel – Majka moderne medicinske nege i savremenog sestrinstva; Katarina Petrović i Jovana Tomić – IV-4 – Poruka sestrinstvu; a studentkinje, Kristina Pavić i Slavica Božić – Studentkinje Sestrinstva, Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Valjevo – imale su rad „Sestra“. Kolaž program je pripremnljen uz mentorski rad nastavnika, našeg kolege Nikole Savića.

Ginekološko akušerska Služba ima šest odseka, a glavna sestra službe Vanja Bakarević je ovogodišnji domaćin ovog svečanog dana.

  • U ginekološko-akušerskoj Službi iam 55 sestara koje su raspoređene na šest odseka i posao naših sestara je vrlo raznovrstan. On se ogleda u radu na vantelesnoj oplodnji, u konzervativnoj terapiji, u preoperativnom i postoperativnom lečenju pacijenata, u aktivnom učešću u procesu porođaja, kao i negovanju porodilja i trudnica i beba. U službi ima veliki broj edukovanih sestra, viših, visoko strukovnih, a imamo setara koje su i trenutno na doškolovavanju. To nam samo govori koliko postoji jedan elan, želja i volja da se unapredi sestrinska profesija i nadogradi sestrinsko znanje – rekla je glavna sestra službe Ginekologije Vanja Bakarević, dodajući da su sve sestre u službi u svakom trenutku obučene da bez obzira na kom odseku u službi rade mogu da zadovolje potrebe posla na drugom odseku.

Načelnik službe ginekologije dr Nenad Dimitrijević je svoijm zalaganjem unapredio rad odeljenja gde se rađaju bebe pokrenuvši kampanju „Rodi se na lepom mestu“ koja je okupila širu društvenu zajednicu. On je takođe uvek uz svoje sestre i danas je upravo on predstavio odeljenje domaćina.

  • Mi ne samo da radimo jedan dobar posao, mi se svi trudimo da budemo jedna velika porodica u kojoj svi imaju osećanja jedni za druge. Naša služba je više puta nagrađivana u državnim okvirima i kao takva je dobijala dva puta nagradu kao najbolja služba ginekologije stare Jugoslavije. Nadam se da ćemo i mi koji danas vodimo ovu službu i radimo u njoj imati priliku da o nama neke buduće generacije pričaju o nama kao o službi koja je ostala na tako visokom stepenu profesionalnog rada – rekao je dr Nenad Dimitrijević, načelnik ginekološko-akušerske službe, koji je ovom prilikom pročitao čestitku koju je sestrinstvo dobilo od servisa za higijenu koji je sastavni deo tima na svakom odeljenju i na istom zadatku.

Anđeoski glasovi dece crkvenog hora „Hadži Ruvim“, kojima diriguje Vanja Urošević  ulepšali su svečanost ovogodišnjeg obeležavanja Dana sestrinstva i slave Sv. Vasilije Ostroški.

1 comment on “Svečano i radno za Dan sestrinstva i slavu Sv. Vasilije ostroški

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.