Džez u fokusu

      1 коментар на Džez u fokusu

Ovogodišnji Džez festival u Valjevu promenio je koncepciju i organizatore koji navode da ovoga puta neće biti ukrštanja različitih muzičkih žanrova i da će ovogodišnji Džez festival u fokusu imati mlade i isključivo džez muziku .

Organizatori ovogodišnjeg Džez festivala najavljujući dane posvećene džez muzici napominju da  džez festival pre svega treba da  bude proslava mladih koja treba da traje cele godine. Milan Nedeljković umetnički direktor džez festa kaže da je za ovaj 35. festival umetnost zamenila komercijalnu ponudu.

„Nije malo 35 godina postojanja  obzirom na težnje i stremljenja dosadašnja , nadamo se da će neko od mladih ljudi sada za pet ili deset godina sedeti  na našem mestu i o valjevskom Džez festu govoriti i raditi za njega i bolje. Istakao bih činjenicu da postoji potreba da festival opravda programski ono što jeste sadržano u samom nazivu festivala Džez festival. Vodili smo računa da nema ukrštanja senzacija i trudili smo se svojski da zacrtamo liniju preko koje se ne ide i da svi muzičari koju nastupaju ne predju granicu dobrog ukusa i ne iznevere prefiks džez“, kaže Nedeljković.

foto:D.Krunić

Programska koncepcija je promenjena na preddešavanja i same programe u okviru festivala. Već 10., 11. , i 12. maja dani su u festivalu koji su posvećeni najmladjima što obuhvata i edukaciju i učestvovanje mladih i dece. Udruženje džez i pop rok muzičara je odlučilo da podrži festival tako što će sa Vasilom Hadžimanovim prvi put u Srbiji plasirati program pod nazivom „Kako se sluša džez“ koji će omogućiti deci da se upoznaju sa pravcima džez muzike. Narednog dana, u subotu  biće održan koncert u Muzičkoj školi na kom će učestvovati srednjoškolci muzičkih škola dok je u nedelju predvidjen  defile mladih i njihovih roditelja. Defile će predvoditi duvački bend, najavljuju organizatori. Nakon defilea uslediće dva programa u Centru za kulturu od kojih je jedno predavanje o razlikama izmedju džeza i drugih vrsta muzike, a drugo žurka za mlade.

Centralno dešavanje Džez festivala je od četvrtka 16. maja do nedelje 19. maja kada će nizom koncerata u Centru za kulturu  festival praktično opravdati svoj naziv. U tom periodu organizatori najavljuju koncerte:  Dimitrija Vasiljevića, Ricardo Grilli, Ben Tiberio, Raphael Pannier, Luka Ignjatović, Jova Torbica, Peđa Milutinović, Dragan Ćalina.

foto:D.Krunić

Suzana Perić direktor Muzičke škole u Valjevu kaže da su se ove godine poklopila dva datuma proslava 65 godina Muzičke škole i 35. Džez fest. „Mi u Valjevu već decenijama uspevamo da održimo te  dve važne institucije i zato 10. i 11. maja u Muzičkoj školi biće održani programi vezani za džez. Imaćemo koncerte Vasila Hadžimanova i Vladimira Ilića uz predavanja o slušanju džeza, ali i radionice na temu „Sviraj ono što voliš da slušaš“. Nadam se da će kroz te programe i radionice mladi Valjevci moći da budu ohrabreni da neguju i učestvuju u muzičkom pravcu koji im se svidja. Sve ovo je pokušaj i želja da zainteresujemo ne samo naše učenike već i druge mlade ljude kako bismo razvili jednu posebnu valjevsku džez muzičku scenu“, kaže Perić.

Uoči samog otvaranja festivala u Centru za kutluru biće otvorena i izložba sa ovom temom.

Sve dodatne informacije o ovogodišnjem Džez festu u Valjevu možete pronaći na stranici :  www.jazzfest.rs

1 comment on “Džez u fokusu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.