„Dani domaćih“ u maju u Europromu u znaku Megle proizvoda

U okviru akcije „Dani domaćih“ u trgovinama Europroma u maju mesecu na promociji su proizvodi kompanije Megle. Kupci u Europromu do kraja mogu kupovati proizvode ove kompanije po povoljnim i akcijskim cenama, ali i učestvovati u nizu drugih promotivnih aktivnosti.

Nastavljajući akciju započetu prošle godine Europrom je  i u maju mesecu za svoje kupce pripremio prezentaciju domaćih proizvoda. Ovoga puta u pitanju je kompanija Megle koja se bavi proizvodnjom mlečnih proizvoda.

Bojana Perić PR menadžer kompanije Europrom podseća da kampanja kupujmo domaće traje već gotovo godinu dana pa i da sličnih kampanja koje promovišu domaće proizvode u Srbiji ima još, ali i da još uveek niko ne zna tačne brojke kojima bi se iskazao efekat istih jer se pre svega radi o pojedinačnim kapmanjama. „Te kampanje iniciraju odredjeni proizvodjači i odnose se na jedan deo Srbije ili neki region. Ono što bi dalo rezultat jese nacionalna kampanja. To je praktično opredeljenje o kupovini domaćih proizvoda i podizanju domaće privrede. Veliki je broj zemalja koje to već rade. U Crnoj Gori recimo pre godinu dana je pokrenuta nacionalna kampanja „Kupujmo domaće“ i pokrenuta je od strane Vlade CG i RPK CG , ima za cilj da promoviše na prvom mestu domaće proizvode i domaće proizvodjače , kako male tako i velike. Oni pre svega ističu kvallitet i u šest velikih trgovačkih lanaca su najpre obeležili domae proizvode. To su uradili kako kupac ne bi imao dilemu o kakvom proizvodu se radi . Oni su posebno naglašavali da to nije samo akcija već opredeljenje države. Na žalost kod nas postoji klima da ono što je tudje je bolje od našeg. I upravo promena te navike treba da bude zajednički zadatak i prodavaca i proizvodjača , ali i medija i države. Crna Gora je saopštila da je posle samo mesec dana 70% gradjana je prepoznalo domaće proizvode i kupovina tih proizvoda je vidno povećana“, objašnjava Perić.

Ona navodi i da nije u pitanju bojkot strane robe već čuvanje domaće, a da je kampanja Europroma pokazala i dala zavidne rezultate. „Ovakav jedan korak je neophodan u danima koji dolaze“, kaže Perić.

Kompanija Megle je nemački brend, ali kompanija koje svoje resurse crpi iz domaće proizvodnje , a sam proces proizvodnje odvija se u Kragujevcu. S obzirom da se domaćim proizvodom smatra proizvod koji je proizveden na domaćem tržištu od domaćih resursa proizvodi kompanije Megle mogu se smatrati domaćim proizvodima. Višnja Stanković menadžer prodaje i marketinga kompanije Megle podsetila je da se radi o nemačkom brendu, ali da bez obzira što vlasnici nisu ovdašnji sve ostalo jeste domaće i iz Srbije. „Prisutni smo na tržištu Srbije već osam godina, dolazimo iz Bavarske , Megle postoji 125 godina i porodična je firma. U Srbiji smo preuzeli mlekaru Mladost koja je unapredjena novom opremom, novim proizvodnim programom i zapošljavamo više radnika. Nekad ih je bilo 30 , a sada preko 150.  Jako je bitna ta sirovina i ona nas opredeljuje da možemo da kažemo da smo domaća kompanija. Svo sirovo mleko koje dolazi kod nas i koje preradjujemo dolazi iz Srbije . Jako nam je bitno da sirovina bude domaća i kvalitetna. Dnevno preradjujemo oko 125 000 litara sirovog mleka dnevno. U protekle četiri godine počeli smo izvoz u EU i Rusiju . Upravo tamo možete naći proizvode naše koji su proizvedeni u Srbiji.  Bitno nam je da se širi svest potrošača da znaju šta kupuju i da su to proizvodi koji dolaze iz Srbije“, kaže Stankovićeva.

Ona napominje da kontrolu kvaliteta proizvoda Megle kompanije rade službe i EU i Srbije što je dodatna garancija kvaliteta.  Na pitanje Vamedie da li je država na bilo koji način stimulisala proizvodjače i kupce da kupuju i proizvode domaće proizvode Bojana Perić kaže da nije dovoljno reći ljudima da kupe domaće samo zato što je domaće već je sve sagledano u kvalitetu i ceni. „Kada je DTL i Europrom u pitanju mi kampanju radimo devet meseci, ali smo generalno zagovornici ovakvih kampanja. Mi se ne krijemo , mi se oglašavamo i tu ideju promovišemo svuda. Nemamo kočnicu od strane države, oni to pohvale, ali nema pomaka da je to podržano u vidu nacionalne kampanje. Ta priča i treba da krene od vrha jer to je vetar u ledja i proivodjačima i kupcima i nama prodavcima. Ostaje da se nadamo da će to biti prepoznato, mi nećemo odustati“, kaže Perić.

Desimir Tadić, vlasnik Europroma , potvrdjuje reči Perićeve dodajući da mediji moraju imati svoje mesto u promociji domaćih proizvoda. „Ja sam bio već u razgovorima sa Komorom u jednoj delegaciji , ali moram reći da oni nisu baš razumeli ovu priču. Ako država Srbija dozvoli da promocija pripadne stranim proizvodima na policama tada ćemo pogasiti sve one koji rade u Srbiji.  Svi moraju da rade na podizanju svesti gradjana o kvalitetu i značaju domaćih proizvoda. Mi radimo sa domaćim kompanijama i 40% prihoda ostvarujemo zahvaljujući proizvodima preduzeća iz Zapadne Srbije. Navešću vam jedan primer , Europrom je 20 godina branio proizvodnju Valjevske pivare. U našim trgovinama i trgovinama gde distribuiramo robu 90% čini Valjevsko pivo , a samo deset posto su ostala piva. Zamislite samo taj lanac trgovina gde smo plasirali Valjevsko pivo i održali smo ga ne samo u ponudi već i u svesti kupca. Tako treba da i država postupa , da shvati da je važno gradjanima približiti značaj domaćih proizvoda koji pre svega moraju biti kvalitetni. Na tome insistiramo“, kaže Tadić.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.