65 godina Valjevske muzičke škole

Ove nedelje, valjevska muzička škola će ciklusom koncerata obeležiti 65 godina svog uspešnog rada.Prvi koncert proslave, bio je   posvećen  muzici solista škole, laureata republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu kao i nastupu devojačkog hora srednje škole. Valjevci su  sinoć od 18 časova u svečanoj sali škole, prisustvovali koncertu najmlađih učenika škole, polaznika muzičkog zabvišta i pripremnog razreda kao i izvođenja kamernih ansambala i orkestara najmlađih.


U sredu, velikim koncertom horova i orkestara škole, škola će se Valjevcima predstaviti programom u Centru za kulturu, od 20 časova, a ovonedeljni „rođendanski“ program školskih koncerata zaokružiće muziciranje učenika izdvojenih odeljenja iz Lajkovca i Mionice, u četvrtak u 18 časova, u svečanoj sali škole.

Valjevska muzička škola je za 65 godina postojanja u Valjevu,  iznedrila na stotine muzičkih umetnika, solista, pedagoga, profesora univerziteta, estradnih zvezda. Prepoznatljiva po izuzetnom uspehu svojih učenika na  brojnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, i ove godine je ponovila tradicionalan uspeh u ovom segmentu svog rada, sa preko 250 osvojenih nagrada. Duh velikog entuzijaste i muzičkog pedagoga, prof. Živorada Grbića i dalje je prisutan u ovoj instituciji, koja u je u toku godine domaćin izuzetnih koncerata prestižnih domaćih umetnika ali i organizator četiri međunarodna takmičenja mladih muzičara (VART, Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, HORFEST, i međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“) .

Poslednjih godina, valjevska muzička škola intenzivno neguje međunarodnu saradnju sa obrazovnim institucijama iz Slovenije i Nemačke, a u godini jubileja za međunarodni projekat saradnje sa gimnazijom iz Pfafenhofena, operu „Didona i Enej“ engleskog kompozitora, Henrija Persla, , ova  institucija je  nagrađena i međunarodnom nagradom  za  scensko stvaralaštvo mladih  „Papageno Award“ u Austriji.

Proslava Dana valjevske muzičke škole završava se  koncertom jednom od najpoznatijih srpskih orkestara „Gudača sv. Đorđa“ u subotu, 25. maja s početkom u 20 časova.
Koncert Gudača sv. Đorđa je program koji ujedinjuje dva velika programa MŠ „Živorad Grbić“. Obeležavanje jubileja i 4. međunarodno takmičenje „Zlatne stepenice“ koje će se realizovati u prostoru muzičke škole i Valjevske gimnazije od 24. do 26. maja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.