Šta kaže zakon o preseljenju škole u toku školske godine?

Iako Gradska vlast tvrdi da Šesta škola može biti preseljena svakog dana po izboru, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja  kaže da ne može. Preseljenje je moguće ukoliko je prethodni objekat ozbiljno ugrožen i samim tim  uslovi za rad više nisu mogući. Nije poznato da je aktuelna Šesta škola ugrožena bilo čime.

Gradska vlast poslednjih meseci, iako ne voli da bude podsećana na slučaj Šeste škole i preseljenja uporno je tvrdila da je preseljenje moguće kad god se to odluči te i da informacije koje se mogu čuti u javnosti da je preseljenje nemoguće u toku školske godine nisu tačne , šta više da su gluposti. Kako je prenela Vujić televizija u snimku sa  gradske Komisije član Veća Miroljub Ivanović ponovio je tvrdnju vlasti rekavši : „Ko to kaže, pa škola može da se preseli svakog dana, svakog dana“.

Kako ne bi bilo  zabune oko preseljenja potražili smo šta piše u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja . U ovom Zakonu se navodi : „Škola ne može da vrši statusne promene, promenu naziva ili sedišta u toku nastavne godine“.

Zakonodavac je predvideo da je preseljenje ili statusna promena moguća van ovog perioda već u sledećem članu : „Izuzetno, ukoliko nastupe okolnosti usled kojih je sprečeno nesmetano odvijanje nastave, statusna promena sedišta može se izvršiti u toku nastavne godine, uz saglasnost Ministarstva“.

Ovi navodi jasno su vidljivi u pomenutom Zakonu. Vamedia je pokušala da sazna da li su uslovi za rad u starom objektu Šeste škole koji je trenutno u funkciji, takvi da se škola mora smesta preseliti. Pojedini zaposleni tvrde da je stanje redovno. „Škola kao škola, ništa se tu nije promenilo. Shodno činjenicama vezanim za novi objekat i manjkavosti, probleme koji tamo postoje, ova je škola daleko bezbednija nego nova“, kaže sagovornik Vamedie.

Koji su to dakle okolnosti koje ometaju nastavu u staroj školi pa je preseljenje moguće „svakog dana“ i „kad god se želi“, naročito ako se zna da nije bilo poplave, klizišta, zemljotresa, požara, urušavanja? Ili je u pitanju običaj aktuelne vlasti da zakone ipak krši ili tumači kako njoj odgovara i za sopstvene potrebe?

1 comment on “Šta kaže zakon o preseljenju škole u toku školske godine?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.