Put M4 – odlično predizborno obećanje

Po aktuelnim najavama trenutno je u toku izrada idejnog projekta za put M4 koji bi Valjevo povezao sa Koridorom 11. Kako sada stvari stoje put M4 biće ponovo predizborno obećanje.

Poslednjih godina jedno od velikih predizbornih obećanja bio je put M4.  Sa ovim predizbornim obećanjem SNS izašla je pred birače u proleće 2016. godine. Ni tri godine kasnije situacija nije promenjena pa je ova deonica koja bi Valjevcima omogućila dolazak do glavnog grada za 45 minuta još uvek nedosanjani san. Da će ova deonica duga 16,6 km biti završena do kraja 2019 godine u Valjevu su obećavali najpre sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić koji je u izjavi datoj prilikom posete Gorenju 2016.godine, upravo na pitanje Vamedie rekao da će biti gradjene tzv šnel trase odnosno brze trake. Ministarka Zorana Mihailović prilikom posete Valjevu takodje je istakla izgradnju ove deonice u prvi plan rekavši da će radovi početi početkom 2019. godine.

Podsećamo da je Generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti uradio je CIP 2012. godine.Od ovog projekta se odustajalo pa potvrdjivalo, radjene su izmene I dopune,pominjan kineski kredit, a vodjena je I polemika kuda bi ovaj put zaista trebao da ide. Da odluka o tome kuda put ide nije bezazlena ni nevažna potvrdjuje činjenica da od toga najpre zavisi cena izgradnje, a pritom I površine koje treba eksproprisati za šta je neophodno izdvojiti sredstva iz budžeta. Kuda će ići videće se kada idejni projekat bude završen.

Dakle, iz godine u godinu o ovom putu se govorilo I kao preduslovu za dolazak investitora što je I sam predsednik Vučić potvrdio navodeći te 2016. godine da u Valjevo dolazi investitor koji se bavi voćem I povrćem.  (???)

Aktuelna gradska vlast od poslednje posete ministarke Mihailović nije govorila više o ovom putu jer je priču zamenila za nemačkog investitora koji 2020 godine u Valjevu zapošljava hiljade ljudi. Kako se lokalni izbori približavaju i već naredne godine u ovo vreme gradjani će na birališta, priča o putu M4 se aktuelizuje i ponovo možemo čuti da će to biti izvesno narednih godina. Sudeći po nekim izjavama idejni projekat bi trebao da bude gotov do kraja godine nakon čega gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović najavljuje da će se sa eksproprijacijom početi već od 2020. godine.

Procene koje su se ranijih godina mogle čuti, govorile su da je za komletnu projektno tehničku dokumentaciju neophodno više od 200 miliona evra. Sada je u toku izrada idejnog projekta da bi tek, dakle, naredne godine mogla biti započeta izrada gradjevinskog projekta.  Ako izrada idejnog projekta traje više od godinu dana, koliko će trajati izrada izvodjačkog projekta?

Shodno ovoj situaciji ne treba ni sumnjati da će put M4 biti predizborna tema naredne godine sa argumentom – radimo izvodjački projekat i eksproprijaciju, ako nam date glas 2023 već gradimo!

I prethodna vlast u Valjevu bavila se takodje ovom temom,a za to vreme put Beograda ide se već poznatim putem. Da li će Valjevcima ova tema takodje biti poznata kada bude plasirana u izbornoj kampanji ostaje da se vidi, ali je svakako „zgodno“ imati takvo obećanje pri ruci. A obećanje je samo po sebi primamljivo , vlast računa – ponovo će se upecati!

5 comments on “Put M4 – odlično predizborno obećanje

 1. Goran Markovic

  Gospodo , putevi nam trebaju to je evidentno , ali sada ce gvozdenovic opet sa njegovim teletabisima i onom ,,ne zavisnom VTV i nekom Radio Valjevu ili nekom portalcicu da se izivlja pustanjem price u koju i on tj. oni ne verujui da se uhvati ove price i svi znamo koliko ima ne resevih problema oko ovog puta M 4.Medjutim da uradi i avionsku pistu gvozdenovic nema i nece imati podrsku naroda{ ili mozda sve da nas pobije i strpa u zatvor davnasnja zelja ovih pigmejaca}+tj. gradjana Valjeva a ko to treba ili je trebao da misli u SNS oko podrske ocito vestacke koja ide na stetu gradjana Valjeva i okoline , pa i tamo gde papiroloski pripada gvozdenovica neka se ceska po glavi ako je ima kada je sve ovo dozvolio da gvozdenovic sa njegovim kalakurdama dovede grad do propasti da krade , da dospusta Ustanovama piput Doma zdravlja da bude KRIMINAL da bacanasnovacna prijatelje i svasta nesto sto sto se ne bi smelo raditi a ne podleci krivicnoj odgovornosti.

  Reply
 2. Creator

  Ovaca je uvek bilo za sisanje , a sa sadasnjim predvodnikom stada mozemo i da ih izvozimo …

  Reply
 3. Deda Mraz..

  Ništa dosad nisu uradili čime bise pohvalili,ostaje ova priča o putu.Toih ništa nekošta da ponovo aktueluzuju…

  Reply
 4. M-4👈👈??????

  Put m4,strane ivesticije,Srbijanka,bolji stadard.To Valjevo skoro videti neće..Videlismo pre neki dan kadaje dolazila premijerka,koliko poštuje valjevsko rukovostvo…Toje isto kokad dodje rodjak u moje dvorište i priča sa komšijama mojim a neudje u moju kuću..

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.