Paprene cene na pijacama

Proleće je oživelo valjevske pijace, pa se na tezgama mogu  pronaći razne vrste voća i povrća. Ipak, cene na pijacama duplo su veće nego u valjevskim trgovinama.

Oni koji su se odlučili da povrće poslednjih dana kupuju na pijaci u velikoj meri bili su iznenadjeni visokim cenama. Isto povrće u trgovinama bilo velikim ili malim košta dva puta manje. Evo nekih cena koje smo uporedili :

Pijaca                Trgovine  

Celer 300 din -140 din

Paradajiz 200 – 150 din

Krastavci 200- 150 din

Mladi luk 50- 35 din

Crni luk 150 din- 120

Listina 60 din -40 din

Paprika 350 – 300 din

Jagode 400 – 300 din

Valjevska pijaca odavno nije ono što je nekad bila kad su u pitanju prodavci pa se sada na retkim tezgama mogu naći zaista poljoprivredni proizvodjači. Uglavnom voće i povrće prodaju prekupci ili oni koji imaju piljarnice u gradu, a robu kupuju od proizvodjača. Za praznike pijaca je bila prepuna posetilaca, ali to nije prava slika pijace jer inače kupaca i nema mnogo.

S druge strane svaka trgovina u Valjevu izlazi pred kupce sa velikom ponudom povrća koje u najvećoj meri takodje kupuju od piljara, ali su njihove cene mnogo niže.

Za praznike kako bi se napunila torba prosečnom kupcu na pijaci bilo je potrebno i do 2000 dinara pa su se mnogi ipak kroz pijacu prošetali neverujući ciframa koje im se govore. Izuzetak je cvetna pijaca koja je bila prepuna raznim vrstama cveća, a ono što se nije našlo na pijaci bio je kod prodavaca moguće poručiti .

Na pitanje zašto je situacija ovakva trebalo bi da odgovori struka, ali kako je izvesno da su se u konačnu cenu povrća i voća ugradili i prodavci na pijaci i trgovine jasno je da je proizvodjač najmanje zaradio.

S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.