Otvorena izložba ruske umetnice Ekaterine Berjoskine Milićević “Od Evrope do Rusije”

U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ otorena je izložba ruske umetnice Ekaterine Berjoskine Milićević pod nazivom „Od Evrope do Rusije“, na kojoj je izloženo 28 ulja na platnu nastalih u prethodnih petnaestak godina.

Ruska umetnica Ekaterine Berjoskine Milićević, rođena je u Moskvi, u porodici poznatog arhitekte Jurija Berjoskina. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu kod akademika Mihaila Posohina, glavnog arhitekte ruske prestonice. Zbog toga se arhitektura i arhitektonske forme konstantno “provlače” kroz njeno višedecenijsko stvaralaštvo, čime je uspela da kreira sopstveni likovni izraz i učini ga prepoznatljivim. Ekaterinina ljubav prema Srbiji traje pune tri decenije, od kada se 1989. godine iz rodne Moskve preselila u Beograd, te ne čudi što na njenim platnima, podjedanko lepi i grandiozni, rame uz rame “stoje” i ruski i srpski gradovi i njihove znamenitosti, što naravno ne umanjuje umetničke prikaze njenih slikarskih zapažanja iz ostalih evropskih zemalja.

Na svečanosti otvaranja izložbe Ekaterina Berjoskina Milićević se zahvalila na pozivu da izlaže u galeriji Internacionalnog umetničkog studija, a posebno akademskom slikaru Radovanu Trnavcu Mići, sa kojim je dve decenije prijatelj. Ona je istakla da joj se ovom izložbom ispunila davna želja da svoja dela baš u ovoj galeriji prezentuje Valjevcima i srpskoj publici.

Na centralnom zidu postavke izložena su dela na kojima su oslikani pariska katedrala Notr Dam i srpski manastir Hilandar, ukazujući naravno na lepotu ovih verskih građevina, kojima se divila sama autorka, ali na njihovu “zajedničku sudbinu”, imajući u vidu da su i Notr Dam i Hilandar izgoreli i oštećena u požaru.

Pred publikom su i umetnička dela na kojima dominiraju i građevine i znamenitosti drugih evropskih gradova, koja su ostavila jak utisak na samu autorku. Ekatarina sa nama deli prelepa zdanja i njoj zanimljive detalje iz Sankt Peterburga, Beča, Graca, Venecije, Lihtenštajna. Pored Hilndara, koji je jako značajno srspko “odličje”, na slikama Katerine Berjoskine Milićević, predstavljeni  su i srednjovekovni srpski manastiri Sopoćani i Ljubostinja, ali i čuvena beogradska Skadarlija i trijumfalni beogradski spomenik “Pobednik”.

Ekaterina Milićević Berjoskina jedan je od nezvaničnih ambasadora kulture Rusije i Srbije, koja posredstvom jezika umetnosti spaja bratske narode. Zahvaljujući njoj, mnogi srpski umetnici izlagali su u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, a isto tako mnogi ruski, ukrajinski i beloruski umetnici izlagali su u Srbiji, koju ona smatra i oseća svojom zemljom.

Izlagala je nebrojano puta samostalno u rodnoj Rusiji, Srbiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Belorusiji i Finskoj. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad i humanitarno angažovanje, a najdraže su joj „Zlatna četka“, koju joj je 1999. godine dodelio Komitet za kulturu Moskve i plaketa Skupštine grada Beograda za učešće u humanitarnim akcijama, među kojima je i prikupljanje sredstava za izgradnju Avalskog tornja.  U muzičkom delu programa svečanosti otvaranja izložbe učestvovali su osnovci Muzičke škole „Živorad Grbić“, sa odseka gitare – Anđelka Dragić (4.razred) i Dušan Žunjić (2. razred), koji su sa svojim profesorom Lukom Jezdićem pripremili kompozicije Diensa, Tarega i Bergena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.