Deset lokalnih pokreta pristupilo Građanskom frontu

Asocijacija Građanski front bogatija je za deset novih organizacija koje dolaze iz gradova širom Srbije. Autentični lokalni pokreti okupili su se oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti, slobode i tolerancije za sve naše građane. 

Autentični lokalni pokreti koji su u svojim sredinama često bili jedina brana otimačini javnih dobara, manipulaciji institucijama, galopirajućoj korupciji i sveopštem degradiranju uslova života i rada naših građana, udružili su se oko asocijacije Građanski front kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu poltičku snagu koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou. Iako su pokreti kao što su Lokalni front iz Kraljeva, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i inicijativa Ne davimo Beograd, jedni drugima i u prošlosti bili velika podrška, pomoć i inspiracija, sada pozitivna iskustva odnosa koji su građeni kroz pojedinačne borbe unosimo u zajednički front. 

Platforma Građanskog fronta iza koje je stalo i novih deset pokreta, poziva na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način. Zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki. Predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu republičku i pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnosnog sistema za borbu protiv korupcije. Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.

Na skupu održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, asocijaciji Građanski front pristupili su: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Lokalni front Valjevo, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin. 

Pred Građanskim frontom ogroman je zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu. Razgovori o novim fazama širenja su u toku, a nadamo se da će uskoro i Novi Sad, Subotica, Sombor, Nova Pazova, Preševo, Kragujevac ili Pančevo postati deo ove grupe POBUNJENIH GRADOVA u kojima deluje Građanski front. 

Građanski front  

6 comments on “Deset lokalnih pokreta pristupilo Građanskom frontu

 1. Yeahson

  Razocarao me front. Bezidejni su. Bili su simpatični na pocetku. Nema nista konkretno.

  Reply
 2. dedagaga

  Početna platforma za okupljanje drugih udruženja i pokreta je prava – građanska. Ako takva ostane, imaće podršku sve većeg broja građana, tim pre što su protesti širom Srbije mnoge ohrabrili.
  Insistiranje na dijalogu sa vlašću trebalo bi da bude prioritetna aktivnost.

  Reply
 3. Silan

  Bravo jer samo udruzenje gradjana mogu odneti pobedu na izborima pogotovo sto ovo sada definitivno po sumnjama i delima stoji uspravno i ponosno da se na belom konju iz bgvrati lepipocuta .
  Napored DO POBEDE!

  Reply
 4. Milica

  Ništa jasno nisu izneli pred građane! Možda bi ih neko i podržao ali šta su im ciljevi, koji su predlozi??!

  Reply
 5. Darko

  Ovo je sjajna vest! Nova snaga na politickoj sceni, bez preletaca i istrosenih politicara. Predstoji sad tezi posao koordinacije medju grupama, ali imajuci u vidu da su tu uglavnom mladi, ambiciozni i visokoobrazovani ne bi treblao da bude nekih vecih problema. Zaista ovo je sjajna alternativa i vlastima i jalovoj opoziciji kojoj predvidjam velikih uspeh na sledecim izborima.

  Reply
 6. Dosta je bilo

  Lokalci su puni preletaca i cudnih nekih ljudi. Neki kao Bleki su bili u nekoliko partija, a vecina je bila kod Vucicevog ministra Radulovića u Dosta je bilo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.