Za Sigurnu kuću nema zapošljavanja, a za Upravu još dva kadrovska ugovora

Dok grad Valjevo realizuje još dva zapošljavanja svojih kadrova u Upravu , Centar za socijalni rad ne može da realizuje  Sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja jer kako se sasznaje nemaju dozvole za zapošljavanje.

Sigurna kuća u Valjevu je pokrenuta 2012. godine kao deo mogućeg trenutnog zbrinjavanja za žrtve porodičnog nasilja. Grad Valjevo tada je za potrebe ove usluge pokrenuo opremanje opredeljenog objekta. Za sve vreme rada u Sigurnoj kući bilo je zbrinuto 15 žena koje su je koristile vrlo često sa svojom malom decom.

Već tri godine Sigurna kuća ne radi. Problem je najpre bio u potrebnim licencama u skladu sa izmenom zakona pa je Centar za socijalni rad, inače nadležan za funkcionisanje Sigurne kuće proces licenciranja i završio. Nakon toga problem je bio kako se moglo čuti i sam stambeni prostor koji bi sada ispunjavao nove zakonske uslove. Ovaj problem grad je mogao da reši , da je hteo, davanjem nekih od stanova u svojini grada . Ni to se nije dogodilo.

Novi problem jeste zabrana zapošljavanja . Kako Vamedia saznaje za funkcionisanje Sigurne kuće potrebno je pet ljudi, a ministarstvo ostaje nemo na zahteve Centra za ovo zapošljavanje.

Dok Centar za socijani rad tgraži načine da se zaposle postrebni kadrovi, s obzirom da je zakonodavac predvideo tačno koje profesije su neophodne ,  Grad Valjevo  obilato zapošljava zaslužne kadrove SNS .

Do pre četiri dana na sajtu grada bio je objavljen još jedan oglas za zapoljavanje još dva lica , jedno za službu naplate izvornih prihoda, drugo za potrebe odeljenja za razvoj , informatičkog sektora. Već sada je u Upravi poznato ko su osobe koje će bliske kabinetu gradonačelnika i već u kabinetu biti zaposlene. One će se po dosadašnjoj praksi voditi pod jednim rešenjem , a kao i do sada raditi druge poslove.

Za ova zapošljavanja ministarstvo daje saglasnosti , ali ne i za neophodne kadrove Centra za socijalni rad kako bi funkcionisala Sigurna kuća. Aktuelna vlast sa prvog sprata Uprave iako povremeno daje izjave da podržava Sigurnu kuću zapravo radi suprotno, ne opredeljuje stambene objekte za ove potrebe već ih dodeljuje podobnim službenicima i kadrovima, ne insistira u ministarstvu na zapošljavanju potrebnih kadrova Sigurne kuće već zapošljava partijske poslušnike u Upravu.

Nije isključeno da aktuelna vlast smatra Gradsku upravu sigurnom kućom za svoje kadrove jer se uručuju i potpisuju rešenja za stalno, odnosno realizuju zapopljavanja na neodredjeno, do penzije . Za one koji se na ovaj način udomljavaju Uprava jeste Sigurna kuća kojom su rešili gorući problem zapošljavanje.

Ipak Sigurna kuća nije to što misli prvi sprat Uprave. Sigurna kuća je privremeni smeštaj za žrtve porodičnog nasilja. I pomenutu akktuelnu u vlast ne zanima podatak da je 30 žena ubijeno u prošloj godini upravo su bile žrtve porodičnog nasilja. Njih ne zanimaju zaprvao ene koje sa detetom u ruci traže sklonište od nasilnika. Za njih misle da je dovoljno da ih upute u neku Sigurnu kuću u Srbiji koja radi, kao da je malo ili nedovoljno mučenja što su te žrtve najčešće u toku noći morale da napuste porodičnu kuću i izadju na ulicu sa zebnjom da li će preživeti.

Ovakvo bahato ponašanje neminovno nas dovodi do toga da možemo zaključiti da ovoj aktuelnoj garnituri porodica ne znači ništa ili boje rečeno oni imaju vizuru porodice i porodice. Porodica je član partije, a ostali nek se snalaze.

S.V.

4 comments on “Za Sigurnu kuću nema zapošljavanja, a za Upravu još dva kadrovska ugovora

 1. Jelena

  Ima li kraja ovoj bahatosti, neljudskosti i bezboznickom ponasanju? Tesko njima sa sobom i tesko Bogu sa nama!

  Reply
 2. Vec vidjeno

  SADA CE D… UVLAKAC IVAN BELJIC DA SMENI PREDRAGA MARTINOVICA NA MESTU SEFA INFORMATICKOG SEKTORA

  Reply
 3. Cacak

  Ja sam ocekivao da ce gorica kad preuzme gradsku upravu zavesti red i pomoci kradonacelniku da sve bude bolje.Medjutim nista od toga.njeno stalno druzenje sa kradobacelnikom za vreme radnog vremena ima neki drugi sadrzaj.

  Reply
 4. Jelica Indijanka

  Koga ce nepismeni Beljic da smeni, decko ne zna gramatiku a tek sto je recit…
  Malo bolji od njega je Mica bosanac kerovodja iz naselja.
  Beljica je izgurao da dobije resenje Borko Indijanac.
  Kad klomber dovodi direktorku iz Brankovine,objavite slobodno ovo ceo grad zna nece biti nista novo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.