„Sterilisovana“ demokratija u skupštinskoj sali

Skupština grada do sada je usvojila programe poslovanja javnih preduzeća u  Valjevu. Za govornicu izlaze samo odbornici Spajić, Radović, Mitrović, Novaković. Odbornici DS-a shodno ranije najavljenoj odluci danas ne prisustvuju sednici Skupštine.

Sama sednica Skupštine protiče bez ikakvih problema, a za govornicom se smenjuje samo nekoliko odbornika opozicije. Ma kolliko se oni trudili da iznose i kritiku i konstruktivne predloge, stiče se utisak da sednica zapravo više liči na sednice totalitarnih režima na kojima, poput valjevskih sednica Gradskog veća, vlast predlaže uz reči hvale i istovremeno glasa bez ikakvog realnog osvrta na postojeće probleme i manjkavosti tačaka dnevnog reda.

Kako je Vamedia već ranije pisala, kao nezvanična saznanja, ista su se obistinila pa se na sednici za govornicom ipak nalaze direktori javnih preduzeća što je po ranijem mišljenju istavu predsednika Skupštine Milorada Ilića bilo bespotrebno. Shodno činjenici da su tri odbornika opozicije napustila rad Skupštine može li se pretpostaviti da je promena odluke usledila kako bi se javnosti pokazalo da postoji kakva takva diskusija u parlamentu i istovremeno prikrije očita činjenica da demoktratija nije osnovna referenca gradske Skupštine?

Iako samo nekoliko odbornika opozicije izlazi za govornicu, ta činjenica očito ne brine vladajuću koaliciju pa je odbornik SNS-a Milan Gajić ipak našao mali prostor da pokaže superiornost vladajuće partije komentarišući navode opozicije vezane za JKP Vidrak. Gajić je za govornicom najpre rekao da ga čudi da odbornici ne znaju koje odluke su u nadležnosti ovog preduzeća kad je to, po njegovom mišljenju, jasno. On nije propustio priliku da se za govornicom pohvali, odnosno predloži da se na sledećoj sednici nadje izveštaj o radu Komisije koja odlučuje o naknadi štete od ujeda pasa lutalica kao primer uspešnog rada i uštede u budžetu. Govoreći o psima lutalicama i odgovarajući na kritiku da se preveliki broj pasa lutalica nalazi na ulici rekao da će se „u narednom periodu veći broj pasa sterilisovati“ jer se „postupak sterelizacije sprovodi“. Isto će biti primenjeno i „na Divčibarima“.   Ovakav niz lapsusa izazvao je podsmeh jednog broja odbornika u sali.

Skupština je u dosadašnjem radu usvojila i predloge Komisije za dodelu nagrada Grada Valjeva, a kako je najavio predsedavajući Skupštine Milorad Ilić moguće je da zbog obimnosti dnevnog reda, Skupština rad ukoliko bude bilo potrebno može nastaviti naredne nedelje.

Pred odbornicima je danas dnevni red sa blizu pedeset tačaka, a u dosadašnjem razmatranju mnoge tačke dnevnog reda su spajane pa se već prešlo na rad ustanova.  

Kako se u dosadašnjem radu Skupštine u istoj Sali moglo čuti mnogo uvreda, podsmešljivog govora, ponižavanja govornika , a sada je u sali vidljiva i senka sumraka i ono malo preostalih demokratskih principa.

Da li su gradjani Valjeva i glasali upravo za ovakav rad Skupštine kakav je sada,  pitanje je na koje gradjani treba sami da odgovore, ali će s druge strane ostati zauvek zapisano da je upravo u ovom skupštinskom sazivu, što bi rekao odbornik Milan Gajić – demokratija sterilisovana.  

* Demokratija se ne “prima” uvijek i svuda. Za tako složen i suptilan proces potreban je, kako Dal kaže, “neuobičajen sklop povoljnih uslova”, u koje on ubraja “pismenost, obrazovanje, ljudska prava, pošteno i nezavisno sudstvo, autonomiju organizacija i pluralizam, rasprostranjenost bogatstva i ravnomjernost visine dohotka”. Robert Dal (Demokratija i njeni kritičari)

7 comments on “„Sterilisovana“ demokratija u skupštinskoj sali

  1. Žana

    Sterilisovati na DIVČIBARIMA STERELIZCIJU reče Milan Gajić-kraj vica, samo što nije vic

    Reply
  2. Mario

    Sirće i njegova dva ćlana pričaju o dekratiji.O mediskom mraku.Pa dovoljna vam je Darija i Slavica.

    Reply
  3. počistimo sve Jutke

    Često se čuje: ljubkam te i želkam te, lascivne poruke gradonačelnika Jutke.Zato što potiču od prvog čoveka Brusa koji ima jednu mantru: ne možeš mi ništa, zna se ko stoji iza mene.Ista meta isto rastojanje, isti stil važi za pojedince iz ove sale.Vidi li se kraj bahaćenju nekih ljudi i nekih žena?Ova skupština, po svom sastavu je bruka

    Reply
  4. dedagaga

    М. Гајица за преседника Србије. Мало је Ваљево за такав ум.

    Reply
  5. Zoran

    Na mene najbolji utisak na Skupštini ostavlja potpredsednik Mihajlo Milutinović, on taj posao dobro obavlja, kao što je i odličan direktor u NSZ, pa je uspešno vodio komisiju za javne nabavke. Dugo vremena je praktično zamenjivao i gradonačelnika dok je taj radio ko zna šta. I bio je bolji gradonačelnik od Gvozdenovića.
    Zato treba da bude naš kandidat za naredni mandat kao predsednik stranke i gradonačelnik.

    Reply
  6. Goran Markovic

    Svi oni postavljenici su slike i prilike Darka Glisica, za boravili ste Sladjanu Markovic , pa eto minismo i jel ona jedna od perjanica gvozdenovica i pomenutog ,Zasto se cudite kada jedan lik ne zna da izgovori pravilno rec , pa covek u milion komisija treba zapamtiti iz svake komisije sta su mu rekli da kaze .Dokaz da Valjevo para duboko pod zemlju .Sterilisovati i slicni pa t je lakrdija i trako istokada dodjer Vucic Aleksandar u Valjevo neka namese ovog skolovanog iz Novog Naselja d aprozbori koju i obori sa nogu Vucica!!…!Mars bre barabe jedne LAZOVSKE !,

    Reply
  7. Gajic Jutka

    Micu Bosanca zvani Jutka treba sterilisati…
    Toliko od nas valjevskih zena.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.