Ministar kulture zadovoljan kulturnim aktivnostima u Valjevu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poseti je Valjevo i Modernu galeriju povodom projekta “Gradovi u fokusu”, zahvaljujući kojem je, s obzirom da je Ministarstvo dalo 7 miliona dinara, Moderna galerija u sklopu projekta “Tragom velikana” nabavila pet slika. 

Podsećajući da su te slike kao nacionalno umetničko blago postale deo zbirke fantastičnog slikarstva Moderne galerije, njen direktor Vojislav Jovanović kaže da se projektom “Tragom velikana” ne završava saradnja između galerije i Ministarstva, te da postoje dobre ideje za nove projekte.

U razgovoru sa novinarima, minister Vukosavljević je najpre rekao da je veoma zadovoljan kako se sprovode kulturne aktivnosti u Valjevu, kao i da je sa predstavnicima Grada imao dobre razgovore.

– Istakli smo naš stav da je Valjevo veoma važan grad srpske kulture i istorije, da ovde postoji zajednica kulturnih poslenika koja vrlo energično i sa puno entuzijazma obavljaju svoje poslove, tako da će ministarstvo sa punom pažnjom pratiti projekte koji se u Valjevu realizuju – rekao je Vukosavljević.

Po njegovim rečima, kulturni život u Srbiji se intezivira, postoje dobri projekti u celoj zemlji, a potrebno je dosta sredstava za rekonstrukcije, obnove i programske manifestacije.

– Kultura u Srbiji mora da živi u svakom mestu, gradu, varoši ili selu, to je i cilj projekta „Gradovi u fokusu“. Srbija je zemlja bogate kulturne tradicije ali i izvor savremenog stvaralaštva tako da imamo šta da radimo – zaključio je ministar kulture.

On je potvrdio da je sa predstavnicima Grada bilo reči i o budućem Muzeju fantastike, koji bi trebao da se nalazi u zgradi nekadašnjeg Radio Valjeva i „Napreda“ na Desankinom vencu, kao i da je ministarstvo spremno da taj projekat pomogne finansijski.

– Važno da se uradi precizna projektno-tehnička dokumentacija rekonstrukcije tog zdanja, da bi se početkom sledeće godine pristupilo realizaciji. Mi snažno podržavamo tu ideju i nesporno je da ćemo pomoći – poručio je Vukosavljević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar kulture i informisanja je rekao da na sastanku sa predstavnicima Grada ovog puta nije bilo reči o informisanju, a na podpitanje da prokomentariše javnu nabavku za uslugu informisanja koju je raspisao gradonačelnik Valjeva, Vladan Vukosavljević je odgovorio da ne zna „sve elemente da bi se o tome izjasnio“, ali da mu se to pitanje može postaviti mejlom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.