Djuretić: Nema dokaza da je Kalabić bio zločinac

Istoričar dr Veselin Djuretić u svedočenju pred Višim sudom u Valjevu u postupku za rehabilitaciju Nikole Kalabića istakao da ne postoje dokazi koji upućuju da je Kalabić bio zločinac. Istovremeno Djuretić pred sudom tvrdio i da je rehabilitacija Kalabića rehabilitacija srpskog naroda.

Nikola Kalabic, komandant Gorske garde Valjevo 0206 2009

Nakon što je Viši sud prošle godine doneo odluku o rehabilitaciji Nikole Kalabića, Apelacioni sud je poništio presudu i vratio na ponovno odlučivanje. Sud je doneo odluku da sada sasluša istoričare koji su se bavili i bave se poztanjimma Drugog svetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao pozvani svedok istoričar, Đuretić je sudu dostavio svedočenje na 22 gusto kucane strane, objašnjavajući da njegov elaborat predstavlja, između ostalog, i istorijski kontekst u kojem se našao srpski narod pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, kao i istorijsku poziciju Ravnogorskog pokreta, ali i uloge i postupaka Josipa Broza Tita.

„Pregledao sam desetine hiljada dokumenata u različitim arhivama, uključujući i tek otvoreni britanski arhiv „Public Record Office” u kojem sam proveo pola godine. Tu sam našao sam dokumente u kojima je pominjano ime Nikole Kalabića, kao i brojna druga imena, ali nigde nisam pronašao bilo kakav dokument koji bi ukazivao da je on lično izvršio bilo koji ratni zločin. Uz to, poznato mi je da ni profesor Kosta Nikolić, inače bolji poznavalac Ravnogorskog pokreta od mene, nigde nije naišao na dokument koji ukazuje da je Kalabić nekog lično ubio“, rekao je Duretić pred sudom.

On je takodje rekao da nije mogao da pronadje nijedan jedini dokuenta koji dokazuje saradnju Kalabićevih jedinica sa okupatorom.

 „Rehabilitacija Nikole Kalabića bila bi rehabilitacija čitavog srpskog naroda“, poručio je istoričar dr Veselin Djuretić, ali je ostavio otvorenom mogućnost  da je „neka Kalabićeva jedinica“, kako je rekao, „nekad negde počinila zločin iz osvete“, ali je bio jasan da ne postoji nikakav pisani dokaz da je komandat Gorske garde izdao naređenje za neki zločin. Po Đuretiću, uz to, ni Kalabić ni general Dragoljub Mihailović ne snose čak ni komandnu odgovornost, a to objašnjava rečima da je „istorijska uloga Josipa Broza bila odlučujuća u izazivanju i ostvarenju srpske tragedije“.

„Stoga je taj čovek srpskom narodu odgovoran po komandnoj odgovornosti, onako kako je Adolf Hitler odgovoran pred nemačkim narodom zbog svoje avanturističke politike koja je poništila brojne bizmarkovske tekovine. Polazeći od ovakvog stava ističem da ni general Draža Mihailović, ni njegov saradnik Nikola Kalabić, kao ni drugi predvodnici Jugoslovenske vojske u otadžbini ne mogu biti odgovorni po komandnoj odgovornosti, jer su oni bili predstavnici egzistencijalno ugroženog srpskog naroda koji je bio žrtva navedenih zločinaca“ rekao je Đuretić, zaključujući da bi sudska odluka o rehabilitaciji Kalabića „bila rehabilitacija čitavog srpskog naroda“.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić.

2 comments on “Djuretić: Nema dokaza da je Kalabić bio zločinac

  1. komšija

    Svaka čast,i njegovu bistu staviti u parku na Jadru,među one o kojima ne znamo ni kosu ni šta su ni odakle su.Nikola je GEOMETAR IZ VALJEVA i Kraljev oficir

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.