Jedan priznao zločin i molio da ne bude izručen Italiji, ostali negiraju u strahu od osvete mafije

BLIC/Sve detalje pljačke i ubistva sicilijanskog zlatara Pankracia Muskolinija, o čemu je “Blic” prvi ekskluzivno pisao, istražnim organima u Srbiji otkrio je poslednji uhapšeni od petočlane bande osuđene za ovaj zločin, Lazarevčanin Žarko Fetovski, moleći da ne bude izručen Italiji.

Muskolini (44), vlasnik lanca draguljarnica “Sigma”, ubijen je u noći između 12. i 13. septembra 2005. tokom pljačke u svojoj vili u letovalištu Taormina na Siciliji. Likvidirala ga je banda od deset državljana Srbije, koja je boravila u izbegličkom kampu u gradu Agriđento, a petorica od njih, koje je Vrhovni sud Italije u odsustvu osudio na doživotnu robiju, uspela su da pobegnu sa ostrva i da skoro 14 godina u Srbiji žive pod drugim identitetom.

“Pali” su tek kada ih je valjevska policija pred kraj prošle godine uhapsila zbog serije pljački i razbojništava u privatnim kućama na području Valjeva, Uba i Lajkovca. Fetovski, kao poslednji među uhapšenima, kako saznaje “Blic”, Višem Javnom tužilaštvu u Valjevu ispričao je sve okolnosti, od kovanja plana i organizovanja pljačke, preko samog izvršenja i precizne uloge svakog od učesnika u zločinu, do toga kako su uspeli da pobegnu sa Sicilije.

– Ostali uhapšeni, Lajkovčani Milovan Dimitrijević, njegov sin Vojislav, kao i rođaci Slavoljub i Slobodan Dimitrijević, negirali su učešće u pljački i ubistvu, tvrdeći da je Fetovski isntruisan od strane policije i tužilaštva da tereti njih, a za uzvrat mu je obećan povoljan status vezan za druga krivična dela koja je počinio u Srbiji. Branili su se da ili nikada nisu bili na Siciliji, ili da su u kampu u Agriđentu boravili pre zločina. Takođe, naveli su da su njihova imena i uloga u zločinu od strane stanovnika kampa u Agriđentu i da se neko služio njihovim identitetom da bi pokrio stvarne aktere i zaveo pravosudne organe Italije – priča za „Blic“ pouzdani izvor iz istrage.

Po njegovim rečima, Fetovski je otkrivajući sve detalje pljačke i ubistva sicilijanskog bogataša, neprestano molio da ne bude izručen Italiji. Kod ostalih okrivljenih, dodaje naš izvor, s druge strane prisutan je strah od osvete, jer je ubijeni Pankracio navodno bio u srodstvu sa nekim od viđenijih visokrangiranih pripadnika sicilijanske mafije.

Još u toku same pljačke i ubistva Muskolinija, kako za „Blic“ otkriva branilac okrivljenih advokat Miroljub Živković, došlo je do sukoba između razbojnika.

– Naime, kada su upali u vilu i zatekli Muskolinija kojeg je probudio alarm, on je pristao da im da novac i dragocenosti, pa je otvorio dva sefa koja se nalaze u garderoberu spavaće sobe. U momentu kada je sef otvoren, nastalo je otimanje oko plena, a onda je došlo i do unakrsne pucnjave u kojoj je Pankracio ubijen. Potom su se dali u beg, a supruga i sin ubijenog Pankracia su pojurili u spavaću sobu gde su zatekli njegovo telo na podu. Tada je neko od pljačkaša pucao i na Muskolinijevog sina Gaetana, teško ga ranivši – priča Živković.

Pronalazak tela jednog od ubijenih pljačkaša, kako dodaje, pomogao je italijanskoj policiji da otkrije identitet ostatka bande.

– Jer, jutro nakon zločina na plaži u Vilafranci pronađeno je telo nekog muškarca tamnije puti, te je policija u prvi mah pomislila da se radi o azilantu iz Afrike, ali su forenzičari na njegovim rukama otkrili tragove baruta, a na obući tragove od zemlje iz vrta Muskolinijeve vile. Ubijeni je identifikovan kao Bojan Nikolić, sa boravkom u kampu u Agriđentu, a zahvaljujući iskazima svedoka iz kampa utvrđeno je da je on bio u društvu sada uhapšenih koji su uspeli da pobegnu sa Sicilije – objašnjava Živković.

Dok je petorka među kojom je bio Fetovski tada uspela da pobegne, karabinjeri su posle opsežne potere uhapsili Željka i Đuku Dimitrijevića, Vitomira Stojanovića i Vesnu Radosavljević, kod kojih je i pronađen deo plena iz Muskolinijevog sefa. Zbog ovog zločina, italijanski sud je, pored šest doživotnih kazni, presudom naložio obeštećenje porodice ubijenog Pankracia u vidu vraćanja svega ukradenog i isplate odšete od po 100.000 evra supruzi Steli i deci, sinu Gateanu i ćerci Frančeski.

Blic P. VUJANAC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.