Šta su naše, a šta obaveze tajnog investitora ?

„Zašto je tajna ko je nemački investitor? Pod kojim uslovima on dolazi u Valjevo? Kako je moguće da nije potrebna studija o uticaju na životnu sredinu nove industrijske zone, ako se zna da se gušimo od aerozagadjenja?“ samo su neka od pitanja koja su se mogla čuti na javnoj raspravi. Aktivista Lokalnog fronta Ivan Milovanović  konstatovao da u javnosti vlast nije dala nijedan potreban odgovor na ova pitanja.

Shodno činjenici da će u 2019. godini čak 748,11 miliona biti utrošeno na privrednu zonu, aktivista Lokalnog fronta Ivan Milovanović je rekao da je očito da se radi o projektu  za koje nema zvaničnih informacija. „Ukupan iznos troškova je 748,11 miliona, to je više od petine ukupno planiranih rashoda budžeta za 2019. godinu. Kada se ovde dodaju iznosi utrošeni tokom 2018. godine i ranijih godina dobije se iznos od preko 10 miliona evra. Ja moram da pitam šta su gradjani Valjeva dobili za taj novac? Šta će dobiti za dodatno ulaganje? Koliko nam vremena treba da bi se video pozitivan učinak? Čime i ko nam to garantuje?“upitao je Milovanović.

On je konstatovao da je na raniijim sednicama Skupštine vlast saopštila da investitor dolazi zahvaljujući državi te i da je lokalna vlast u tesnoj vezi sa njima po ovom pitanju. Ipak osnovno pitanje jeste , kakav je to investitor, osim što je nemački, čije se ime mora čuvati u strogoj tajnosti. „Vidi se da vlast planira trošak za Izradu Studije privredne zone. Najpre smo opredelili pare za radove ,a sada ćemo da radimo Studiju ekonomske isplativosti . Da li to znači  da su dosadašnji troškovi za ovu namenu bili bez valjane , kompletne i dokumentovane procene i plana šta se ulaže, a šta i kako dobija? Javnost nema informaciju o tome. Od dosadašnjih aktivnosti jedinu vidljivu korist imao je najjveći dužnik Grada Valjeva biznismen Vidoje Vujić .Shodno tome logično je pitanje da li će ove stotine miliona koje se zahvataju iz budžeta završiti u rukama nekog preduzetnika bliskog režimu i vlastima?“,rekao je Milovanović.

Po njegovom mišljenju izuzev informacije da postoji neki plan države, Vlade i lokalne vlasti niko ne zna šta piše u tom planu. Ko je taj plan napravio? Šta su obaveze centralne vlasti? „Ovde niko ne govori o tome hoćemo li opet davati pare za radna mesta kao što je to bio slučaj do sada. Da li mi ovde treba da dajemo još para investitoru? Oslobadjamo li ga poreza, obaveza taksi? Kako daznamo da li nam se to isplati , ako nemamo ove podatke? Da se razumemo , ja nemam ništa protiv da se ljudi zaposle, ali moramo znati pod kojim uslovima, koliko će to da nas košta , a šta su konkretne obaveze tog tajnog investitora?“pitao je Milovanović.

U svom izlaganju vezanom za privrednu zonu Milovanović je konstatovao i da se planira150 miliona dinara za projektovanje i izgradnju stanice za prečišćavanje otpadnih voda pa i da je javnosti nepoznato koji privrednici,, koje fabrike i koje delatnosti će biti zastupljene? „Kako se to zna ako nema Studije? Da li svi privrednici u Valjevu imaju ove uslove koji se sada stvaraju za ovog investitora? Pa imamo mi i domaćih privrednika, da li je i prema njima isto postupano ili se postupa? Ovde se nagoveštavaju veliki radovi i veliki novac kao ulaganje , a da li će ta zona i u kojoj meri zagadjivati životnu sredinu? To je privredna zona. Odbornici su usvojili odluku da nije potrebna Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Kako je to moguće ako je privredna zona?  Da li je to pametna odluka ako se zna da se davimo i gušimo u otrovima? Navešću Vam jedan zvaničan državni podatak koji kaže da u Srbiji svakoga dana od posledica nekog oblika zagadjenja životne sredine umre 15,068  ljudi. A nama ne treba Studija za privrednu zonu i dajemo samo 1,37% iz budžeta za rešavanje aerozagadjenja?“ rekao je Milovanović.

Nažalost najveći broj ovih pitanja ostao je bez konkretnih odgovora izuzev što je načelnica odeljenja za razvoj Tijana Todorović rekla da su  cifre za ulaganje predvidjene  na osnovu idejnih projekata i rešenja.

Strani investitori inače u Srbiji imaju poseban tretman pa im se po odluci države praktično plaća otvaranje radnih mesta. Ove cifre idu i do 10 000 evra po radnom mestu. Valjevo je ovakve slučajeve već imalo pri čemu je obaveza grada bila oslobadjanje od taksi i plaćanja koje imaju i jesu obaveza domaćih preduzetnika.  Ovako napravljena koncepcija praktično znači zahvatanje iz lokalnih budžeta, a potom i iz republičkog budžeta koji i u jednom i u drugom slučaju pune isti gradjani, gradjani I Valjeva i Srbije.

S.V.

5 comments on “Šta su naše, a šta obaveze tajnog investitora ?

 1. Mirko

  Toliko kuknjave oko dolaska investitora da to nije normalno. Sve u svoje vreme Lokalci. Kad bude fabrika izgrađena sa svim dozvolama i studijama o uticaju na životnu sredinu videće se da je sve ovo što sad radite zapravo skupljanje jeftinih političkih poena.

  Reply
 2. Draga

  Pobuna zbog otvaranje novih radnih mesta? Zbog zbrinjavanja nezaposlenih i njihovih porodica? Neznate koje Investitor ? Vi ste opozicija pa normalno poslednji treba da saznate kad bude vreme znacete. Opet smesne ili zalosne optuzbe na racun lokalne vlasti

  Reply
  1. Valjevac

   A vi kao znate ko je investitor? Ne zna ni Boba. A Vi još ne znate ni pravopis.

   Reply
 3. Valjevac

  Studija o uticaju na životnu sredinu se radi za pojedinačne industrijske objekte u zoni, a ne za celu industrijsku zonu, jer zona sama po sebi dok je prazna nije nikakav zagađivač. Potencijalni zagađivači su fabrike koje se u njoj grade i za svaku od njih pojedinačno se radi takva studija.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.