„Rodi se na lepom mestu“

Kampanja „Rodi se nalepom mestu“ je zaživela u Valjevu. Cilj kampanje je  da prikupi novac, ali i donacije u opremi kako bi ova dva značajna odeljenja podigli na još bolji i savremeniji nivo, jer to garantuje da će žene i bebe iz ovog dela Srbije imati vrhunske uslove, kakve i zaslužuju! Tim povodom u petak uveče će biti održano Donatorsko veče.

Kampanju “Rodi se na lepom mestu” pokrenuli su istoimena NVO,odeljenje ginekologije, Valjevska bolnica I grad Valjevo. Direktor Bolnice drZoran Djurić  na konferenciji za novinare prvenstveno se zahvalio NVO, gradu I kompaniji Krušik . “HK Krušik je uradila jednu veliku stvar za Opštu bolnicu nabavkom 4D ultrazvučnog aparata I jošjednog aparata koji će ginekološka služba koristiti u ambulanti. Nadamo se daće sa ovim novim aparatima najnovije tehnologije ginekološka služba funkcionisati mnogo bolje na radost kako naših trudnica tako I njihovih porodica”, rekao je dr Djurić.

Konferenciji je prisustvovao I gradonačelnik Valjeva SlobodanGvozdenović koji je rekao da je ovo jedan od najsrećnijih dana od kako je gradonačelnik pogotovo što se radi o službi iz koje je došao na mesto gradonačelnika. “Ovo nije politika , ovo je jedna ozbiljna I značajna stvar, a sve je počelo tako što smo letos dr Nenad Dimitrijević I ja popili piće I dogovrili se da počnemo da opremamo gnekološko-akušersku službu onako kako to dolikuje jednoj velikoj službi, pogotovo porodilište koje je najvažnija tačka u bolnici. Moram da istaknem da je dr Dimitrijević bio jako agilan, a sa direktorom Krušika Mladenom Petkovićem smo uspostavili jedan zaista dobar odnos I ovo je prilika da se Mladenu Petkoviću tada direktoru Krušika, a sada direktoru Zastave u Kragujevcu zahvalimo na datoj donaciji”, rekao je Gvozdenović.

Gradonačelnik je pozvao sve privrednike I gradjane na Donatorsko veče kako bi sredstva bila prikupljena. Dr Željka Marić je uz reči zahvalnosti svima naglasila da je sama akcija započeta sa velikim entuzijazmom. “Napravili smo prvi korak I očekujemo da će se mnogo dobrih ljudi odazvati ovojnašoj akciji jer se ovde ne radi samo o trudnicama I porodiljama već I opacijentima koji se leče na službi ginekologije koji zaslužuju bolje uslove zalečenje , ali I novim kadrovima koji dolaze I kojima ćemo nešto dobro ostaviti. Ovi aparati koji su sada stigli izuzetno su značajni za vrhunsku dijagnostiku, porodilište, neonatologiju I očekujem nabavku više CTG aparata nakon Donatorske večeri”, rekla je dr Marić.

Kako se moglo čuti sama akcija “Rodi se na lepom mestu”, ne znači samo roditi se u Valjevu već roditi se u jednom lepom I uredjenom ambijentu. Dr Nenad Dimitrijević načelnik službe ginekologije je istakao da je služba uspela u nečemu što je bio san svih da se dodje do jednog 4D ultrazvučnog aparata. “Tada da mi je neko rekao da ćemo uspeti da to uradimo teško da bi ja I bio ko drugi verovao. Medjutim jedna cela ekipa koja je stala iza ovoga neprestano je tražila načine da se to realizuje. Sada imamo mnogo šire I veće planove. Moram da kažem da smo jedna služba sa šest odseka koja je u potpunosti zaokružila svoj delokrug rada. Počev od VTO do toga da se žene porode u jednom zaista lepom I opremljenom ambijentu. Da svaka žena koja živi uovom gradu može da dobije apsolutno svu moguću lekarsku uslugu. Želimo da stvorimo uslove da se svaki korisnik naših usluga kad dodje da se oseća prijatno I zadovoljno I bude kvalitetno obradjen. Gledaćemo da to podignemo na što viši nivo. Rad sa kojim ulazimo u sve ovo nam daje za pravo da će tako I biti”, rekao je Dimitrijević.

On je istako da će uskoro početi I rekonstrukcija bolnice štoće doprineti poboljšanju opštih uslova za rad u Bolnici I adekvatno lečenje pacijenata.

“Kampanja je zamišljena kao nešto što se neće odvijati u jednom danu već će trajati u kontinuitetu tako da ćemo svake godine praviti presek da vidimo šta smo uradili u godišnjoj akciji.Donatorsko veče će služiti pre svega da se privrednici Grada Valjeva od kojih se mogu očekivati neka veća sredstva upoznaju sa idejom šta ova kampanja znači I radi. Mi svake godine pišemo ministarstvu šta je nama potrebno. Pitanje je kada ćemo šta dobiti. Mi smo dakle mogli da sedimo I čekamo ili da se aktivno uključimo.  Ovo je jedna potpuno dobrovoljna stvar I neke firme ili pojedinci koji osećaju da iza ovoga stoji dobra namera mogu se uključiti. Kampanja je do sada urodila dobijanjem ultrazvučnog aparata, aparatom za kolposkopiju što je donacija I transportnom izoletom što je takodje donacija I sa trenutnim stanjem na računu koji je 800 000 dinara pre Donatorske večeri”, rekao je Dimitrijević.

On navodi da će pomenuta sredstva biti upotrebljena zakupovinu još novih aparata. “Spisak je ogroman svega onoga što nama treba, za ovu službu, cena svega toga je preko više stotina hiljada eura. Ideja je da upoznamo naše donatore šta nam je namera jer želimo najbolje za naše pacijente. Želimo da iako živimo u zapadnoj Srbiji sve bude kao da živimo u zapadnoj Evropi. Novac I žiroračun su vrlo transparentni I nijedan jedini dinar iz te donacije neće otići na drugu stranu osim za opremanje ove službe”, rekao je Dimitrijević.

Spisak potrebnih aparata i instrumenata za obnovu ginekološko – akušerske službe i porodilišta valjevske bolnice

6 CTG aparata

2 ginekološke stolice

1 radionož sa nastavcima

1 set za operativnu histeroskopiju

2 pulsna oksimetra

3 foto lampe

3 kvarc lampe

3 neonatološke vage

1 sipap

4 porođajna stola

2 operativna stola

2 veća zidna reflektora

2 manja zidna reflektora

1 audiometar

1 laringoskop sa spatulama 0 i 00

1 set instrumenata za dijagnostičku histeroskopiju

1 infuziona pumpa

1 neo-paf

10 krevetaca za bebe

1 hiperbilirubinometar

Novi nameštaj na svim odsecima u ambulantama i porođajnim salama

Reparacija kadica i radnih stolova za bebe

3 baterije za vodu

1 indukciona ploča za grejanje hrane za bebe

1 TV 42 inča ili veći sa pleyerom, za školu dojenja

4 računara sa štampačima

2 klime

Oko marke ili izvora zakupovinu i nabavku aparata ili instrumenata možete se konsultovati sa načelnikom ginekološkog odeljenja valjevske bolnice dr Nenadom Dimitrijevićem na telefon 0641220150.

U valjevskoj bolnici rodi se više od 1300 beba godišnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.