Pristupni put za ski stazu u 2019.godini

Grad Valjevo praktično je posle dve godine od davanja u zakup ski staze na Divčibarama raspisao javnu nabvku za asfaltiranje pristupnog puta od jezera do ski staze. Dok je zakupac izmirio svoje obaveze iz ugovora o zakupu, grad svoje nije.

Polovinom 2015. Godine na sednici Gradskog veća prvi put je saopštena informacija da grad ima nameru da ski stazu na Divčibarama izda u zakup na 15 godina. Kako je tadašnji pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić rekao na sednici Veća, grad je izvršio procenu vrednosti ski staze I njena vrednost bila je nula dinara. Još ranije bila je poznata informacija da staza praktično pravi gubitke gradu, primera radi ukupan guboitak staze u periodu 2010-2014 . god iznosio je 3,2 miliona dinara I poslednja informacija koja je išla tome u prilog bila je da je dug staze 4,5 miliona dinara.

Skupština je prihvatilla predlog Veća pa je raspisan oglas za izdavanje ski staze pri čemu se dogodilo da se na prvi oglas niko nije javio pa je tek nakon ponovnog objavljivanja oglasa javnost obaveštena da će stazu na 15 godina zakupiti preduzeće “Kej ivest nekretnine” po ceni od jednog dinara uz obavezna ulaganja  koje su podeljene su po sezonama , a izmedju ostalog to su: uredjaj za ravnanje ski staze, uredjaj za veštačko osnežavanje, mobilna pumpa za vodu, oprema za sigurnost, oprema za signalizaciju sa upozorenjima, izgradnja instalacija za veštačko osnežavanje , nabavka polovnog elektronskog sistema za izdavanje , evidentiranje i naplatu ski karata. Već u prvoj sezoni 2016.godine  zakupac je uradio kompletan remont žičare, atestiranje sajle, nabavljen je novi tabač za sneg, a najveća novina bio  je sistem za veštačko osnežavanje.

Dok je preduzeće Kej invest nekretnine iz godine u godinu ispunjavalo svoje obaveze , grad to nije činio. Prvo obrazloženje je bilo da dokumentacija oko eksproprijacije potrebnih parcela nije spremna , potom da će ipak sve biti brzo završeno. Neki papiri su I stigli. Obaveza grada izmedju ostalog bila je pristupna saobraćajnica, voda, struja.

U 2016. U decembru mesecu staza je svečano otvorena , a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice dok je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović najavio za 2017. godinu ulaganje u Divčibare u visini od 40 miliona dinara. Visina tog ulaganja nije realizovana.

Kao što se može videti iz raspisane javne nabavke sada će biti uradjen pristupni put ski stazi , izvodjač će biti izabran 20. decembra, a rok za izvodjenje radova je trideset dana od dana uvodjenja izvodjača u posao. Shodno procedure javnih nabavki jasno je da u ovoj 2018. godini neće biti uradjeno ništa jer nakon otvranja ponuda sledi vremsnki period za pravo žalbe . Ugovor bi u najboljem slučaju mogao biti potpisan početkom januara. S obzirom da nas prve nedelje januara očekuju praznici nije isključeno da uvodjenje izvodjača u posao praktično bude tek polovinom  tog meseca. To bi značilo da će put biti završen u martu ukoliko bii vremenski uslovi na ovoj planini dozvolili svakodnevne radove što je moguće ukoliko na Divčibarama ne bude snega.

Kako Vamedia nezvanično saznaje problem struje grad još uvek nije rešio. Investiranje I u tom domenu izvršio je zakupac iako ugovorom nije tako precizirano.

Trenutno je na Divčibarama u toku veštačko osnežavanje staze, a kako Vamedia saznaje radovi bi mogli ići mnogo brže da postoji mogućnost instalacije 8 topova koliko je obezbedjeno, a zbog slabog strujnog napona sada radi samo polovina.   

Koliko god Divčibare bile lepe I u drugim godišnjim dobima, zimska sezona I rad ski staze najprivlačnije su turistima I ljubiteljima skijanja.

Staza poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1200 skijaša na sat. Po međunarodnoj kategorizaciji staza ima oznaku crvena i namenjena je veštijim skijašima.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.