Lokalni front:O čemu se ovde javno raspravlja?

image„Tužno i istinito: gradonačelnik Valjeva ne zna da postoji Plan kvaliteta vazduha 2016-2021. Ne zna ni za Program zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025.“, navodi Lokalni front u Saopštenju za javnost koje prenosimo u celosti.

Gradonačelnik i ostali službenici ovog grada, službenici građana, ne znaju za dokument Ministarstva zaštite životne sredine sa naslovom „Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2016. godine“. Ne znaju ni za dokument istog ministarstva sa gotovo istim naslovom: „Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2017. godine“
Gradonačelnik nam tvrdi da Valjevo nije ni Hirošima, ni Nagasaki. Može to neko smatrati duhovitim, ali duhovite opaske neće razjasniti zbog čega je maksimalna koncentracija čestica PM 10 u valjevskom vazduhu prošle godine bila 806 mikrograma po kubnom metru, a 2012. 345 mikrograma po kubnom metru. Tada je to bilo skoro sedam puta više od podnošljivih 50 mikrograma po kubnom metru. Prošle godine šesnaest puta više! Da li neko zna zašto?
Opaska, međutim, otkriva nešto drugo: odnos najodgovornijeg službenika građana Valjeva prema problemu zagađenog vazduha. Šta tek onda da očekujemo od službi koje on, po Statutu, „usmerava i usklađuje“?
Setimo se, odbornik Ljubomir Radović je, 13.marta, zamolio Skupštinu da na dnevni red stavi javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi na sprovođenju obaveza iz Zakona i planova i programa o kojima Lokalni front Va govori već nekoliko meseci.
Za predlog je glasalo sedam odbornika. Jedan od njih, iz skupštinske većine, digao je ruku po savesti, ne po partijskoj direktivi. Ostale iz većine vazduh nad Valjevom tada nije previše zanimao. Mislite da ih sada stvarno zanima?
U ponedeljak, 26.novembra, jedno obaveštenje predato je na pisarnicu Gradske uprave i zavedeno pod brojem 1/1 501-367. Potpisao ga je inicijativni odbor Udruženja građana „Lokalni front Va“, u ime nekoliko grupa građana, okupljenih oko zahteva da službenici grada podnesu izveštaj o svemu što u prethodne dve godine nisu, ili jesu, preduzeli da izvrše obaveze propisane naznačenim planom i programom.
Tema javne rasprave, kakvu mi tražimo, glasi:
Analiza izvršavanja obaveza nadležnih službi grada Valjeva koje su propisane Zakonom o zaštiti životne sredine, zatim Planom kvaliteta vazduha 2016-2021. i Programom zaštite životne sredine grada Valjeva 2016-2025.
U petak, 30. novembra, dovoljnih 100 potpisa sakupljeno je pred zgradom u Karađorđevoj 64 za oko 30 minuta. Do podneva, zahtev je podržalo više od 400 građana.
Ljudi koji su javno i hrabro dali svoj potpis zaslužuju zahvalnost Valjevaca. Svih građana, bez obzira na razlike u političkim uverenjima.
U međuvremenu je, po brzometnom postupku, usvojen nekakav predlog za javnu raspravu. Na zvaničnoj prezentaciji Grada stoji: „Skupština grada je prihvatila zaključak da se do kraja decembra organizuje javna rasprava sa analizom aerozagađenja u Valjevu“.
Draga gospodo, nikoga od nas ne zanima „analiza aerozagađenja u Valjevu“ . Analize aerozagađenja u Valjevu već su veoma detaljno prikazane na stranicama godišnjih izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici. Analizu aerozagađenja možete pronaći i na zvaničnoj prezentaciji Grada, pod odrednicom Zaštita životne sredine, gde se nalaze izveštaji Zavoda za javno zdravlje. Postoji i vema zabrinjavajuća analiza Saveta za zdravlje Valjeva. Najzad, aeorozagađenje možete u svakom trenutku analizirati na internet stranici Agencije za zaštitu životne sredine, gde se u realnom vremenu prikazuju rezultati sa mernog mesta u Bulevaru vladike Nikolaja.
Nemamo, prirodno, ništa protiv toga da vi, u krugu prijatelja, analizirate aerozagađenje u Valjevu. Od toga neće biti nikakve štete.
Ali ni koristi…
Valjevci koji potpisuju naš zahtev traže nešto drugo: da saznaju šta su plaćeni službenici grada za poslednje dve godine učinili da umanje i ublaže efekte aerozagađenja, one koji su potvrđeni i objavljeni u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine.
Svrha vaše, na brzinu sklepane rasprave, je da se zaobiđe odgovornost za neizvršavanje planova i programa i da se uz pomoć proverenih i dobro plaćenih „veštaka“ skrpe neki novi planovi i programi. Koji će ponovo biti zaboravljeni čim se osuši boja na „Službenom glasniku“.
Mi zato idemo dalje: u ponedeljak, utorak i sredu, između 10 i 14 sati, bićemo pred zgradom Gradske uprave. Ako ne tada, potpis možete dati između 18 i 20 časova u prostorijama našeg udruženja u Doktora Pantića 37. U četvrtak ćemo zahtev građana, podržan svim potpisima koje do tada prikupimo, predati na pisarnicu gradske uprave.
Zbog svega toga, dajte potpis za čistiji valjevski vazduh! Utvrđivanje odgovornosti je samo prvi korak, traženje rešenja sledeći. Na drugoj, trećoj, petoj ozbiljnoj javnoj raspravi…
Lokalni front“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.