Izložba Trnavca gostuje u Nišu

Danas, u 13,30 časova, u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš, u izložbenom prostoru Paviljon Tvrđava, biće otvorena likovna izložba iz bogate kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića” iz Valjeva, jedne od najznačajnijih zbirki internacionalnog umetničkog stvaralaštva s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu.

 Pred niškom publikom biće dela 25 savremenih likovnih stvaralaca sa svih meridijana, od daleke Australije, Japana, Južne Koreje, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Poljske, preko Južnoafričke Republike, Turske, Grčke, Nemačke, Francuske, Engleske, pa do Kube, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Izložbu će otvoriti direktorka GSLU Niš, Emilija Bilić i direktorka Internacionalnog umetničkog studija, Mirjana Vojić.

Ova kolektivna izložba plod je divne saradnje započete polovinom ove godine između niške Galerije savremene likovne umetnosti i Internacionlanog umetničkog studija, kada je u junu mesecu otvorena „Izložba grafike” učesnika Likovne kolonije i Grafičke radionice Sićevo, koju je Galerija savremene likovne umetnosti Niš privremeno ustupila valjevskom Internacionalnom umetničkom studiju. 

 Postavku u galerijskom prostoru bivšeg Turskog arsenala u centralnom delu Niške Tvrdjave čini 25 umetničkih dela rađenih uljem, akrilikom i kombinovanom tehnikom na platnu, velikog i srednjeg formata, koja su samo manji deo reprezentativnog fundusa Internacionalnog umetničkog studija. Ova valjevska kulturna ustanova postoji preko dve decenije i za to vreme u njenoj galeriji izlagalo je 350 umetnika iz različitih zemalja i sa svih kontinenata. Njihova poklon dela deo su kolekcije Studija koja se iz izlagačke sezone u sezonu uvećava. Danas, Studio u svom fundusu ima 236 umetničkih dela, koja su deo  kulturno–umetničke baštine Srbije.  

 Galerija savremene likovne umetnosti Niš sa zadovoljstvom najavljuje otvaranje ove izložbe i predstavljanje Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića”, kao ustanove koja sa ljubavlju i entuzijazmom, putem jezika umetnosti razumljivim na celoj planeti, vredno i uspešno radi na spajanju naroda i različitih kultura. Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni umetnički studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. U maju 2012. Internacionlani umetnički studio „Radovan Trnavac Mića” dobio je zahvalnicu Ambasade Belorusije za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Novembra 2015. Studio je od Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobio Povelju za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture.

Izložba će biti otvorena mesec dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.