Ako neće grad – hoće država

imageMinistarstvo ekologije i zaštite životne sredine i Vlada Srbije pomoći će Valjevu u rešavanju problema aerozagadjenja. Stim u vezi u ministarstvu je oformljena radna grupa. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović u toku jučerašnjeg dana održao je vanrednu i hitnu konferenciju za novinare na koju Vamedia nije bila pozvana, ali ni još dve redakcije Kolubarske i Patak online. Odgovor smo potražili u ministarstvu.

 

U Valjevu je juče boravio direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović koji je govorio i na konferenciji za novinare, a kako Vamedia nije bila pozvana na konferenciju odgovor na pitanje kako država namerava da pomogne našem gradu zatražili smo od ministartsva ekologije i zaštite životne sredine. U odgovoru ministarstva se navodi:“ Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije na osnovu sveukupne analize stanja kada je u pitanju aerozagađenje u gradovima i opštinama u Republici Srbiji i izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine, koja podrobno prati parametre kretanja aerozagađenja u Srbiji , donelo je odluku o formiranju Radne grupe za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja i preduzimanje određenih aktivnosti u cilju istog.Cilj radne grupe je da identifikuje sredine koje su posebno ugrožene usled stepena aerozagađenja većeg od dozvoljenog , zatim koji su uzroci zbog kojih je to tako i na osnovu toga predložiti mere da se to stanje popravi. Veoma važno je imati u vidu posledice povećane stope aerozagađenja u određenim sredinama i štetne efekte koje ima na zdravlje stanovništva“.
U samoj radnoj grupi su :Predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rudarstva energetike i Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, Odbora za ekologiju Skupštine Republike Srbije, predstavnici najugroženijih lokalnih samouprava, Agencije za zaštitu životne sredine ,Agencije za bezbednost saobraćaja i nezavisni eksperti.
„Što se samog Valjeva tiče, veliki procenat zagađenosti vazduha koji se pojavljuje u zimskim mesecima je posledica velikog broja individualnih ložišta i uglja kao primarnog energenta u njima. Ja sam svojevremeno predlagao da se pod hitno izbaci mazut iz upotrebe i pored gasa kao alternativni energent ubaci i biomasa. Taj kotao na biomasu bi značajno doprineo smanjenju osnovne cene grejanja koju stanovništvo plaća i tako im daljinsko grejanje učinio pristupačnijim i smanjio razliku u ceni koja postoji u uslovima kada se sami greju ili kada koriste usluge daljinskog grejanja.Dobar početak je što je najzad Bolnica priključena na Toplanu. Takođe je potrebno planski organizovati subvencije uz pomoć kojih bi se izbeglo plaćanje priključka i podstanica od strane građana. Tamo gde nije moguće da se priključe na daljinsko grejanje treba razmisliti o subvencionisanju zamene kotlova za grejanje i umesto uglja insistirati na manje štetnim energentima. Drugi uzročnik zagađenja je saobraćaj, tako da i tu treba analizirati i planom predvideti eventualne redukcije kada su najkritičniji dani tj.kada je hladno i grejanje je pojačano i samim tim i emisija štetnih materija“, kaže državni sekretar u ministarstvu ekologije Dragan Jeremić.
On navodi da je sve ovo moguće uz saradnju Ministarstva i lokalne samouprave koja mora biti na korist građanima. Od problema se ne sme bežati, on postoji, problem treba rešavati. „Ministar Goran Trivan je nedvosmislen u želji da hoće da rešava probleme a mi smo tu da mu pomognemo“, kaže Jeremić.
Kako Vamedia saznaje, nameru ministarstva potvrdio je i direktor Agencije za zaštitu životne sredine koji je rekao da lokalna vlast ne može ignorisati nastojanaj gradjana pa i opozicije da se problem zagadjenja reši.
Pozvani mediji na pomenutu konferenciju, nisu preneli podatke Agencije ili oni i nisu saopšteni. U odgovoru Vamediji ministarstvo je dalo sledeće podatke iz prethodne godine što je i bio povod za formiranje Radne grupe:

„Rezultati merenja (2017) koje obrađuje Agencija za zaštitu životne sredine govore da su posebno ugroženi sledeći gradovi:
Užice (broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 122, а за NO2 bio је 5),
Pančevo(broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 157, а за NO2 bio је 1),
Valjevo (broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 114),
Beograd (broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 98, а за NO2 bio је 46),
Subotica(broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 90, ),
Kragujevac(broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 101),
Kraljevo (broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 106),
Niš(broj dana sa prekoračenjem dnevne GV za PM10 bio je је 74, а за NO2 bio је 1)“.

Grad Valjevo ove godine od ovdašnjeg Zavoda za zaštitu zdravlja nije ni tražio podatke o PM10 česticama, ali je podatke moguće pronaći na sajtu Agencije. A možda na kraju nije ni potrebno da podatke negde pročitamo i neko nam potvrdi da se u Valjevu vazduh vidi. Dovoljno je izaći napolje.
S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.