Valjevo dobija Regionalni inovacioni startap centar

imageGrad Valjevo jedan je od osam gradova Srbije koji su obuhvaćeni Programom podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara.

Projekat koji je podnelo Udruženje za istraživanje i razvoj Poslovni inkubator u partnerstvu sa lokalnom samoupravom Grada Valjeva odobren je od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, a po osnovu projektnog poziva iz maja meseca ove godine.
Ovim Projektom će biti realizovane dve mere:
– opremanje Regionalnog inovacionog startap centra u cilju obezbeđenja tehničko-tehnoloških uslova za rad startapova i
– realizacija programa rada i upravljanja Regionalnim inovacionim startap centrom.
Tokom oktobra potpisan je tripartitni ugovor između Vlade Srbije – Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Valjeva i Poslovnog inkubatora, čime su zvanično započete aktivnosti osnivanja i opremanja Regionalnog inovacionog startap centra Valjevo.
Opremanje Centra u vrednosti od 10,7 miliona dinara previđenih projektom vrši se kroz javnu nabavku koju je Grad raspisao početkom meseca novembra.
Osnivanje ovog Centra imaće višestruki doprinos kreiranju nove poslovne klime uz intenzivno podsticanje inovacija, razvoj i promociju preduzetništva, čime će se stvoriti nove prilike za ekonomsko osnaživanje i podršku svim sugrađanima.
U Centru će u toku prve godine biti realizovano 10 obuka i više predavanja gostujućih predavača iz zemlje i inostranstva iz različitih oblasti neophodnih za pokretanje preduzetničkih inicijativa i inovacija. Polaznici će na raspolaganju imati sve potrebne resurse za osnivanje i rad startapova, čime će se doprineti kreiranju novih prilika za zapošljavanje, zadržavanju mladih i novoj energiji grada.
RISC Valjevo poslovaće u prostoru od oko 400m2 u centru Valjeva, u prostorijama Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum, jednog od osnivača Poslovnog inkubatora. Polaznici Centra će na raspolaganju imati salu za edukacije/treninge i konferencije, kancelarije za rad/coworking prostor, salu za sastanke, prostor za druženje i odmor, čajnu kuhinju.
Poslovni inkubator u Valjevu osnovan je 2015. godine sa ciljem pružanja različitih vidova podrške početničkom preduzetništvu mladih, a dosadašnjim brojnim aktivnostima doprinosio je razvijanju inovativnog i preduzetničkog duha pružanjem podrške studentima u osnivanju sopstvenih preduzeća i primeni znanja stečenih tokom studija.
Do sada su se u Poslovnom inkubatoru preplitale naučna, akademska, obrazovna i privredna sfera grada, a novi Regionalni inovacioni startap centar obezediće adekvatne sadržaje, prostor za rad i sve ostale neophodne uslove za podršku razvoju startap preduzetništva u celom Kolubarskom regionu. Korisnici usluga Centra koji će biti obuhvaćeni ovim projektom su individualni startapovi, preduzetnici, privredni subjekti, studenti, učenici, nezaposlena lica i drugi zainteresovani građani.
Ovim se Valjevo pridružilo opštinama Kruševac, Pirot, Subotica, Čačak, Stara Pazova, Zrenjanin i Gornji Milanovac, čiji su projekti osnivanja, opremanja i realizacije programa regionalnih startap centara finansirani ukupnim iznosom od 250 miliona dinara.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.