Hala „VIK-a“ na korišćenje ZZ Brezovice

imageStaru halu nekadašnjeg „VIK-a“ u selu Tubravić, grad će dati na korišćenje ogranku Zemljoradničke zadruge u Brezovicama. Ova hala pre toga bila je data na korišćenje preduzeću Bemako.

Ogranak Zemljoradničke zadruge Bemako zatražio je od grada na korišćenje objekat hale nekadašnjeg VIK-a u selu Tubravić za kako je navedeno, otvranje mlekare za proizvodnju organskog sira i kajmaka. Grad je uz pribavljenu saglasnost Direkcije za imovinu dao dozvolu za korišćenje ovog objekta tražiocu.
Naime, sama hala nalazi se u vlasništvu Republike Srbije , a stečena je u postupku prinudne naplate poreza od stečajnog dužnika svojevremeno Valjevske industrije kože. VIK je u ovoj hali imao pogon za šivenje i proizvodnju rukavica.
Nakon mnogo godina propadanja zahtev za korišćenje ove hale podnela je firma Bemako nakon dolaska u Valjevo. Sama investicija Bemaka, preduzeća koje se bavilo šivenjem HTZ opreme, pompezno je najavljena 2012. godine kao prilika za zapošljavanje 150 radnika. Otvoren je pogon , ali je samo godinu i po dana nakon otvaranja vlasnik Ladislav Kovalski došao je u Srbiju i konstatovao da je preduzeće u blokadi za 4,3 miliona dinara , da radnicima nisu isplaćene plate , a dugovi su se neprestano pojavljivali . Direktor fabrike u Valjevu Željko Božić koji je bio dužan da odgovori na pitanja vezana za propast preduzeća pobegao je u Ameriku pa je praktično izostala informacija šta se dogodilo sa investicijom. Kovalski proglasio je bankrot i preduzeće je otišlo u stečaj, a kao razlog proglašenja bankrota navedeni su prezaduženost, nesposbnost preduzeća za bilo koju vrstu plaćanja, dok su kao najveći poverioci označeni Poreska uprava i zaposleni.
U pomenutoj hali u Tubraviću, Bemako je tada najavio zapošljavanje 50 radnika, ali pogon u ovoj hali nikada nije proradio.
S obzirom da hala praktično dugo već propada , a shodno činjenici da u okruženju akumulacije Stubo Rovni nije dozvoljeno korišćenje pesticida, Zemljoradnička zadruga zatražila je objekatkako bi se bavila organskom proizvodnjom . Inače u selu Brezovice već postoji nekoliko proizvodjača maline koja je proizvedena organski.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.