Pivara donirala bolnici endoskop vredan 50.000 evra

imageValjevska pivara još jednom je pokazala veliku društvenu odgovornost i za valjevsku bolnicu nabavila savremenu endoskopsku jedinicu sa kompletnom opremom koja je bila neophodna za dijagnostiku bez koje je Opšta bolnica bila prethodna tri meseca.

Kako je rekao direktor bolnice dr Zoran Đurić, vrednost ove donacije Valjevske pivare je 50.000 evra, što je ogromna suma.
„U službi za untrašnje bolesti na odseku gastroeneteroloigije godišnje se uradi 1.200 gastroskopija i blizu 1.000 kolonoskopija. Pre tri meseca, zbog zatarelosti, pokvario se kolonoskop, a pre dva meseca gastroskop. Bolnička gastroenterologija, međutim, sada ponovo faktički normalno radi a za to veliku zahvalnost dugujemo Valjevskoj pivari i njenom direktoru Aleksandru Rajevcu koji su imali razumevanja za naš problem“, rekao je dr Đurić.
Direktor bolnice je potvrdio da je kvar na starom uređaju prijavljen Ministarstvu zdravlja, ali, kako je objasnio, pošto postoji procedura i rokovi da bi se obezbedila popravka ili novi dijagnsotički aparat, odgovor od Ministarstva zdravlja nije stizao. Međutim, dodao je Đurić, „bio je dovoljan jedan poziv direktoru pivare, pa da se problem reši“. On je takođe i rekao da su hitni slučajevi potrebe za ovom dijagnostikom rešavani tako što je u susret izlazila privatna klinika „Intermedik“ koja ima mogućnost gastroskopije i kolonoskopije.
„Imajući u vidu krilaticu da sa zdravljem možemo sve, a bez zdravlja ništa, u razgovoru sa rukovodstvom bolnice smo shvatili kakav problem postoji i zadovoljni smo što smo mogli da pomognemo. Valjevo i ovaj region ne zaslužuju da pacijenti odavde moraju da budu upućivani u druge centre i kada je reč o pomoći zdravstvu, smatram da imamo još uvek dovoljno dobrih firmi i kompanija koje mogu pomoći, ako žele da budu društveno odgovorni“, istakao je direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac.
Po rečima gastroeneterologa dr Radoja Petrovića, nabavka nove endoskopske jedinice sa kompletnom opremom izuzetno je važna za savremenu dijagnostiku.
„Sumorno je što u Srbiji 40 posto kancera debelog creva dođe kasno, kada pacijenti već imaju udaljene metastaze gde je lečenje bezuspešno. Ovim aparatom, međutim, možemo da radimo ranu dijagnostiku i otrkivamo rizične pacijente a to je najvažnije, jer kada se karcinom otkrije na vreme, on je izlečiv“, rekao je dr Petrović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.