Odgovor na pitanje-Ko se pita?

imageOdgovor na pitanje ko donosi odluke vidljiv je u slučaju jednog od zapisnika Komisije za praćenje javnih nabavki I izjave gradonačelnika Gvozdenovića.

Da li Valjevu trebaju obrazovni projekti ili ne, da li bi Valjevo trebalo da postane jedinstveni centar po tom pitanju u Srbiji, da li bi deca iz cele Srbije trebala da dodju u Valjevo na školovanje što opet pretpostavlja pitanje stanovanja u Valjevu, pitanje je o kome bi gradjani trebalo da se izjasne. Ipak da bi se gradjani izjasnili neophodno je da neko iznese takav predlog kao što je to po pitanju TIC-a pre izvesnog vremena, izneo lično gradonačelnik Slobodan Gvozdenović:
“Naravno da ostajemo pri toj ideji, pogotovo što je Grad izdvojio sredstva iz svog budžeta za taj školski centar i dr Dragan Jeremić moj zamenik je sasvim uključen u to, kao i ja i svi u Gradskom veću koji to prate. Ja sam i rekao da smo mi prilikom jedne posete Velenju videli taj fantastičan školski centar, oni ga zovu centar za dualno obrazovanje, ali je jasno da se tu radi o zanatima. Ono što je jako značajno jeste da je Vlada Srbije prepoznala takav jedan projekat, pa je izdvojila 60,5 miliona dinara, kao i da je Vlada Slovenije spremna i daće 100 miliona dinara, i mislim da je to za Valjevo dobro.”
Iako Gvozdenović možda tako I misli, ipak se ne pita.
Šta pokazuju činjenice?
Prilikom poslednje posete ministra prosvete Mladena Šarčevića direktor Filijale za zapošljavanje obavestio je ministra da grad nije zainteresovan za ovaj projekat. Šarčević je po rečima prisutnih ipak insistirao da su izdvojena sredstva I da projekat treba sačuvati pa I da za početak kako se ne bi ugasio treba da bude smešten u Tehničkoj školi. Ovu informaciju ministar je saopštio I medijima na konferenciji za novinare.
Ipak, odluka koju je Milutinović saopštio ministru nije doneta naprečac. O tome svedoči šturi zapisnik sa sednice Radne grupe za praćenje javnih nabavki. U zapisniku se sa druge sednice ove grupe navodi:
“Predsednik naglašava da se MIC I MOC nikako ne stavljaju u proceduru”!
Predsednik Radne grupe je MIhailo Milutinović direktor Filijale za zapošljavanje I zamenik predsednika Skupštine.
Gozdenović je izvesno posetio Velenje I izvesno tamo razgovarao sa rukovodiocima, izvesno je I da je dao izjavu da I Valjevo može imati sličan centar jer je to dobro za mlade u našem gradu. Ali da li je izvesno da je znao da dok on daje takve izjave istovremeno on neodlučuje o tome? Za pretpostaviti je da nije jer je logično da ne bi rekao šta je rekao.
Da li onda nakon činjenica koje su očigledne I izjava koje su evidentno date možemo da zaključimo da je Milutinović praktično ismejao GVozdenovića?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.