Europrom posle prakse zaposlio 12 učenika Ekonomske škole

imagePreduzeće Europrom omogućilo je zaposlenje za 12 učenika III i IV godine Ekonomske škole. Pored zaposlenja za još 6 učenika koji su prošli praksu u trgovinama Europroma obezbedjene su nagrade.

Ekonomska škola u Valjevu u okviru dualnog obrazovanja saradjuje sa preduzećem Europrom u kom učenici sve četiri godine trgovci III i trgovinski tehničari IV stepena imaju priliku da obave praksu i nauče svoj posao u direktnom susretu sa tržištem. Bojana Perić pr menadžer Europroma kaže da je saradnja na obostrano zadovoljstvo duga nekoliko godina, ali da je poslednje godine promenjen princip rada. Perićeva konstatujući da vreme u kom živimo praktično podržava iskrivljen sistem vrednosti u kom nije bitno šta znate da radite već koga poznajete. „Europrom nikada nije želeo da se prikloni takvom razmišljanju.Mi smo preduzeće koje godinama neguje sistem vrednosti naročito kada su mladi u pitanju. Želeli smo da mladima vratimo veru da je moguće da svojim radom i vrednostima mogu da budu nagradjeni i dobiju psao po završetku škole. Ovom projektu dali smo simboličan naziv „Naša trgovina za našu decu“. Deca ove škole već dugo dolaze na praksu kod nas i na sastanku sa njima smo rekli da za sve koji dolaze na praksu važi da pored ocene nastavnika praktične nastave biće praćeni i od menadžera našeg preduzeća i njihov rad na osnovu toga biće vrednovan. Sada smo to i dokazali i realizovali, naime, po našem mišljenju 18 učenika je pokazalo zavidno interesovanje i znanje, ali i zalaganje. Od tog broja za šest učenika koji su I i II godina Ekonomske škole opredelili smo nagradne vaučere Europroma, a za 12 učenika smo pripremili predlog stalnog zaposlenja“, kaže Perićeva .
Ona navodi da je sa učenicima koji su na ovaj način vrednovani održan sastanak na kome je svih dvanaest jednoglasno prihvatilo predlog o zaposlenju. „Niko nas nije odbio. Moram da kažem da smo vodili računa i kada smo radili raspodelu radnih mesta da to budu trgovine naši objekti u mestima u kom žive. S obzirom da ima dece iz odeljenja u Osečini pnudili smo im rad u Osečini, u Valjevu recimo imamo jednu devojčicu koja je iz Pričevića i njoj smo ponudili rad u trgivini u Pričeviću. I o tome smo vodili računa i to ćemo činiti i u buduće kako bismo podržali mlade da ne odlaze već ostanu u svojim mestima“, objašnjava Perić.
Ona navodi da su i deca i roditelji na sastanku rekli da su bili nepoverljivi kada ima je na početku rečeno da postoji mogućnost zaposlenja , ali da je Europrom održao obećanje i svi mladi počeće sa radom prvog jula. „Mislili smo da će bar jedan broj možda želeti da nastavi školovanje , ali ne jer svi su prihvatili naš predlog i počnju 1.jula“, dodaje Perić.
Europrom trenutno razgovara i sa Višom poslovnom školom u Valjevu , ali i Poljiprivrdnom školom sa srodnim profilima. „Naša je poruka jednostavna, deco pokažite šta znate i možete nije važno koga poznajete“, poručila je Perić.

image Direktor Ekonomske škole nije krio zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa preduzećem Europrom kom se na konferenciji za novinare u više navrata zahvalio. „ Sa Europromom dugo saradjujemo i deca ovog smera idu na praksu kod njih. Mi imamo ugovore i sa drugim firmama, ali oni nisu našim djacima omogućili ono što ja pre svega shvatam dualnim obrazovanjem . pre pet godina u Austriji na jednom seminaru slušao sam kako to oni rade kad je dualno obrazovanje. Kod njih se podrazumeva da je nastavak tog obrazovanja i ishod zaposlenje u preduzećima sa kojima je ostvarena saradnja. Primena dulanog obrazovanja u smislu zakona je kod nas odložena i ja očekujem da zakon bude u tom pravcu promenjen. Mi imamo ugovore sa firmamam o dualnom obrazovanju a sa Europromom recimo nemamao jer smo se vlasnik Europroma gospodin Tadić i ja složili da mi napravimo sopstveni ugovor preko koga će biti realizovana praktična nastava. Predlog jeste da izena zakona o dulanom obrazovanju bude takva da se zaokruži i praksa i posao“, rekao je Timotić.
On navodi da je nemoguće da svi dobiju posao , ali da na konceptu na kom je Europrom radio može biti ostvareno ozbiljno zapošljavanje. „U okviru ugovora dualnog obrazovanja učenici dobijaju 70% od isplaćene zarade u preduzećima u kojima obavljaju praksu i možda toj deci u tom trenutku to nešto znači , ali kad završe ostaju bez mogućnosti zaposlenja, a to je nešto što je mnogo značajnije . Jer ti prihodi su oročeni ,a zaposlenje je trajno zato verujem da izemen zakona treba da idu u tom pravcu“, objasnio je Timotić.
Perićeva takodje tvrdi da je ideja dualnog obrazovanja dobra , ali smatra i da treba reč dati privrednicima kako bi rekli svoje vidjenje i svoje potrebe. „ Stim u vezi moram da kažem da je pokrenuta zvanična inicijativa od strane Europroma preko RPK Valjeva i Srbije sa ciljem da se tim putem dodje do ministarstva. Reč je o predlogu da se obezbedi učešće do 20% da predstavnici privrede učestvuju u nastavi kako u teorijskom tako i u praktičnom delu. Zašto? Nemoguće je da bilo koji udžbenik isprati promene na tržištu. Kasnimo na tom polju. Učenik uči nešto što više ne važi i nije na snazi potom dobije posao misleći da je teorijski osposobljen za tako nešto, a u stvari nije. Ima izvanrednih profesora , ali koliko god bili kompetenti u teoriji ne poznaju praktično znanje koje praktično prati promene na tržištu,“ najavila je Perić dodavši da bi ova izmena u velikoj meri osposobila mlade za rad i doprinela poboljšanju aspekta dualnog obrazovanja.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.