Treći HORFEST – valjevski trenutak za pevanje

imageU petak 20. aprila u valjevskoj muzičkoj školi počinje treći festival horova – HORFEST. Od 20. do 22. aprila, Valjevci će u koncertnim salama muzičke škole i Valjevske gimnazije imati priliku da čuju 27 horova sa teritorije cele Srbije ali i Bosne i Hercegovine.

Trenutno najveći valjevski muzički program posvećen horskoj muzici biće svečano otvoren u petak u 20 časova, koncertom apsolutnog pobednika prošlogodišnjeg HORFESTA, valjevskog kamernog hora „Emanuil“ kojim diriguje prof. Vanja Urošević, jedan od inicijatora festivala.
„HORFEST je svakako jedno od najlepših lica koje valjevska muzička škola kreira i u Valjevu ali i na teritoriji cele zemlje. Retke su kulturne institucije u Srbiji, a među njima posebno škole koje su stanju da osmisle, organizuju i iz godine u godinu podižu kvalitet svojih sopstvenih programa a naša škola ih ima četiri „ tvrdi direktorka MŠ „Živorad Grbić“, mr Suzana Radovanović Perić. Naše prepoznavanje forme festivala kao prilike da prezentujemo muzički potencijal svoje sredine, naših učenika i profesora ali istovremeno u Valjevo dovedemo ono najkvalitetnije što trenutno postoji u kulturnoj ponudi zemlje u okviru ovogodišnjeg HORFESTA, podržale su mnoge kolege među kojima izdvajam profesorke FMU u Beogradu, dva vodeća imena današnje horske scene, dr Draganu Jovanović i mr Vesnu Šouc koje su ovog vikenda uključene u rad HORFESTA. Organizacija ovakvih programa je jako kompleksna i naporna ali sa druge strane, ona je jedna ogromna potvrda prisustva kreativne snage koju valjevski muzičari nose u sebi i koja će sa vremenom svakako samo rasti i učvršćivati vrlo pozitivan imidz MŠ „Živorad Grbić“ koji smo uspeli da izgradimo u zemlji i inostranstvu“ zaključuje direktorka škole.
Takmičarski program festivala realizovaće se od 10 do 16 časova, u subotu 21. aprila u koncertnoj sali muzičke škole kada nastupaju dečji horovi, vokalne i folklorne grupe i u nedelju, 22. aprila u svečanoj Sali Valjevske gimnazije kada će publika moći da čuje horove mladih, horove odraslih, devojačke horove i horove iz kategorije popularna muzika. Takmičarski dani biće zaokruženi koncertima pobednika u Sali muzičke škole, u subotu u 19.30 i u nedelju u 20 časova kada će biti proglašen i apsolutni pobednik festivala.
I ove godine generalni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.