Tešnjarske večeri od 3.do 11.avgusta

imageTešnjarske večeri će ove godine biti održane od 3. do 11. avgusta. Grad pozvao gradjane da do kraja maja daju predloge koje programe bi želeli da vide za vreme trajanja ove manifestacije. Za 32. godine Tešnjarske se nisu mnogo promenile, a pitanje je da li i treba da se menjaju?

Tešnjarske večeri ove godine biće čak 32. po redu i biće održane tradicionalno početkom avgusta u trajanju od osam dana. Po svemu sudeći još uvek nije formiran jasan program ove manifestacije za ovu godinu pa svoje predloge gradjani mogu dati na mejl adrese info@valjevo.org.rs i czkvaljevo@gmail.com.
Već 32 godine u Valjevu Tešnjarske večeri nisu se mnogo promenile. Shodno dosadašnjoj praksi koja se bez obzira šta gradjani poručivali, ne menja, Tešnjarske večeri podrazumevaju koncerte različitih izvodjača u smislu stila muzike, književne večeri, izložbe, ponekad predstavu.
Od postojećih Ustanova kulture se očekuje da tešnjarskim večerima daju svoj doprinos što se uglavnom i realizuje pa tako književne večeri koje inače Biblioteka organizuje svake nedelje u godini ili izložba što je takodje posao Galerije ili Studija Trnavac postaju dešavanje na ovoj manifestaciji. Iako bi se očekivalo da ako već postoje takvi programi oni budu kuriozitet za Valjevo takva dešavanja nisu ni po čemu specifična. U Valjevu za Tešnjarske izvesno Den Braun nikada neće održati književno veče ili u Valjevo baš za Tešnjarske nikada neće stići neka Pikasova izložba.Ovi se dogadjaji stoga mogu smtrati redovnima ktivnostima svih naših Ustanova.
Ipak svake godine program je preobiman i u njemu se nadje i do sto aktivnosti. Valjevci od tih sto aktivnosti uglavnom i u najvećoj meri posete 10. Tu su na prvom mestu koncerti poznatih izvodjača, potom programi za decu i na trećem mestu prodajne izložbe koje su tradicionalno u Tešnjaru. I svake godine iznova ista priča. Zašto plaćamo toliki broj programa kada njihova posećenost nije tako velika? Da li bi se dogodila revolucija kada bismo se kao grad konačno posle 32. godine odlučili šta jesu Tešnjarske večeri? Da li su one samo valjevske i na koji način, ako jesu, smo to predstavili s obzirom da gotovo nema grada u Srbiji koji nema neku svoju letnju manifestaciju? I tamo su izložbe , promocije, književne večeri i koncerti. Pa u čemu je razlika onda?

image Već godinama se govori i o tome kako da Tešnjarske večeri privuku pažnju Srbije i postanu pravi brend Valjeva. Ako nismo ni po čemu drugačiji i različiti kako onda mislimo da smo jedinstveni i da ćemo privući pažnju?
Očito nećemo. Ipak Tešnjaske večeri sinonim su za izlazak brojnih Valjevaca. Na koncert ili u šetnju tek delovi grada u kojima se Večeri održavaju postaju pretesni.
Tešnjar se praktično profilisao po pitanju ovih dešavanja pa i postao sinonim za bašte izmedju kojih se otežano prolazi, glasnu elektronsku muziku od koje može da se ogluvi, nenormalne količine alkohola koje se toče uglavnom mladjoj populaciji što iako je suprotno zakonu niko ne kontroliše. Kroz Tešnjar stariji mogu jedva da prodju i poslednjih godina Tešnjar postaje rezervisan za mlade . Tešnjar postaje mesto gde alkohol teče kao reka ne birajući svoje „plivače“.
Od programa najposećeniji su koncerti pa se u smislu izbora izvodjača uvek vodi polemika. Najveće interesovanje pritom izaziva činjenica ili odgovor na pitanje , a koliko to košta? A uvek košta par miliona. Ipak svaki izvodjač ima svoju cenu pa ta cena diktira i izbor izvodjača. Ma koliko se to nekom svidjalo ili ne u istraživanjima javnog mnjenja Valjevci su se izjasnili da najradije posećuju koncerte. Praksa je pokazala da su koncerti narodne muzike najposećeniji. Ovaj podatak ne treba ni da čudi jer Srbija godinama unazad i nema više veliku razliku izmedju zabavne i narodne muzike. Bendovi poput Bajage i instruktora, Riblje čorbe, ne postoje više. Muzika se promenila u korist onoga što TV pink protežira. Diskoteke više ne postoje, a u klubovima sviraju narodnjački bendovi.
U skladu sa ovim promenama treba realno i očekivati izbor izvodjača za Tešnjarske večeri. Pa ko voli nek izvoli.
I tako će biti očekivano i ove godine . Bar dok neko ne odluči da se nešto menja. Aako se većini svidja , zašto bismo i menjali. Tešnjarske večeri nastale su kao produžetak Ilindanskog vašara . Pa dakle to je narodna manifestacija. A narod ko narod, sto ljudi sto ćudi, ali mora li baš sto programa?
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.