Demokratska stranka protiv izrabljivanja radnika za praznike

imageDemokratska stranka u Valjevu izdala je Saopštenje za javnost povodom činjenice da su za Uskršnje praznike radilebrojne trgovine u privatnom sektoru. Demokrate tvrde da zakonom o radu postoje jasno definisana pravila rada za praznike. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Tokom Uskršnjih praznika bili smo svedoci da su u Valjevu radile mnoge prodavnice i firme! Ove godine, kao nikada do sada, na sam dan Uskrsa, koji je do sada bio svetinja među praznicima, radile su pojedine prehrambene prodavnice, ali i butici i firme. Mnogi naši sugrađani su se čudili ovoj pojavi, a oni koji rade u ovim prodajnim objektima za niske plate, komentarisali su da im poslodavci neće dodatno platiti za ovaj rad na jedan od najvećih hrišćanskih praznika.
Demokratska stranka podseća poslodavce i zaposlene na njihova prava i obaveze koje proizilaze iz Zakona o radu, a to je da ako se se zaposlenom ne isplati naknada zarade za rad na dan praznika, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 600.000 do 1.500.000 dinara; za odgovorno lice u pravnom licu od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara.

Zakon se mora poštovati! Moramo vratiti sva prava radniku/ci! Demokratska stranka zahteva da svaki poslodavac mora voditi tačnu evidenciju dolaska i odlaska zaposlenih, a ovo naročito važi za trgovine (trafike i pekare su ogroman problem),prevoz putnika,građevinu, proizvodnju i prehranu. Zahtev će se odnositi i na povećanje osnovice za rad u toku praznika i to za najmanje trećinu!

Ako „mora“ da radi pekara ili prodavnica prehrambenih proizvoda,nije nam jasno i morali bi poslodavci objasniti, zašto rade prodavnice sportske opreme,dečijih igračaka i poljoprivredne apoteke? Nešto se mora menjati!
Dobar radnik je svetinja!

Radnike pozivamo da nam jave sve primere nepoštovanja zakona prema njima. Zaštitićemo identitet radnika, a javnim pritiskom na vlasnike, apelovaćemo na njih da poštuju zakon i poštuju svoje radnike. Izgubili smo svi, kao građani, poverenje u državne službe i inspekcije, ali zajedno možemo podići glas protiv ovakvog izrabljivanja radnika, koji radom i na najveće praznike, pune džepove svojim gazdama!

GO DS “

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.