30 miliona za ruralni razvoj

imageNabavka mehanizacije, sadnica, umatičenih grla biće obuhvaćena ovogodišnjim programom razvoja poljoprivrede za valjevski kraj. Za ovu namenu grad je opredelio 30 miliona dinara.

Razvoj poljoprivrede bolna je tačka grada Valjeva , ali ove godine budžetom je opredeljeno čak 30 miliona dinara koji će biti iskorišćeni za različite mere podsticaja poljoprivrednicima. Mere će sprovoditi preduzeće Agrorazvoj. Programom podrške za sprovodjneje poljoprivrednepolitike i politike ruralnog razvoja planirane su mere kreditne podrške, direktna plaćanja-regresi, i posebne mere za podsticaje u poljoprivredi. „ Sufinansiraće se nabavka mehnaizacije , priključnih mašina, subvencije za nabavku sadnica , izgradnja plastenika , nabavka umatičenih steonih junica i to 40% u vrednosti nabavke do 80 000 dinara po junici.Prošle godine se dobrim pokazala nabavka umatičenih grla jagnjadi gde je realizovana nabavka od 400 jagnjadi. Sada ćemo davati do 100 000 dinara za nabavku najmanje 20 jagnjadi“, kaže Bojan Bošković direktor preduzeća Agrorazvoj.
Mere podrške ruralnom razvoju biće realizovane i kroz transfere znanja i razvoj savetodavstva. Novinaje stručna , ali i finansijska pomoć kada su Zadruge u pitanju. „Pomagaćemo oko prikupljanja dokumentacije i registracije samih Zadruga, ali ćemo izdvajati i do milion dinara po Zadruzi koja pripremi plan i navede čime želi da se bavi. To je nešto potpuno novo, ranijih godina to nije bilo. Ove godine dajemo i poljoprivredne kredite , banka odobrava kredit , a mi subvencionišemo kamatu u 100% iznosu“, rekao je Bošković.
Već na narednoj sednici Skupštine pred odbornicima će se naći Program ruralnog razvoja , a kako najavljuju u Agrorazvoju, čim Skupština usvoji program ovo preduzeće raspisaće konkurs.
Oko 65% ukupne teritorije grada Valjeva čini poljoprivredno zemljište, veliki je procenat zastupljenosti voćnjakai vinograda, livada i pašnjaka, a na teritoriji grada posluje 8 815 poljoprivrednih domaćinstava.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.