Šta je namena stare Železničke stanice?

imageGrad Valjevo je u julu 2016. godine doneo odluku o konverziji duga preduzeća „Sloga“ u visini od 29 miliona za zgradu stare Železničke stanice kod Vukovog spomenika. Veće usvojilo , skupština potvrdila da namena mora biti odredjena u roku od šest meseci. Od tada prošlo godinu i po dana.

“ Trebalo bi na ovaj način ubuduće da rešavamo probleme velikih dugova prem gradu koji su na svaki drugi način nenaplativi.S obzirom da ovo preduzeće i još nekoliko preduzeća iz sistema Sloga ima još dugova prema gradu trewbalo bi da ubuduće na ovaj način rešavamo te dugove jer drugi način očito ne postoji. Svi objekti, posebno ovaj koji je predmet ovog ugovora , biće na korišćenju ustanovama kulture i zato bih zamolio direktore tih ustanova da pripreme predloge za adaptaciju posebno Centar za kulturu , Muzej da pripremi predloge objekata koji su van grada , a pripadaju gradu da vidimo kako da to pripremimo i da stavimo u funkciju“, rekao je na sednici Gradskog veća zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić 1.jula 2016. godine objašnjavajući razlog zbog kog grad uzima objekat stare Železničke stanice.

Zgrada Stare železničke stanice u Valjevu, sagrađena u prvoj deceniji 20. veka po tipskom projektu za železničke stanice. Zgrada je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Stanica je stavljena u funkciju 1908. godine, kada je proradila pruga Veljevo –Zabrežje. Prestankom rada pruge Valjevo – Beograd zgrada gubi svoju prvobitnu namenu, ali je zadržala prvobitni izgled.

Poreznici su ovaj objekat procenili na 29 miliona dinara iako se nalazi u vrlo lošem stanju . Trenutne procene su da bi za stavljanje ovg objekta u bilo kakvu funkciju bilo neophodno gotovo dvostruko više novca s obzirom da je spratni deo u velikoj meri nestabilan, a sama krovna konstrukcija otrulila.

Na istoj sednici Veća član Veća Borislav Radojičić predložio je i Veće je usvojilo da se za svaki objekat koji bude vraćen u vlasništvo grada na bilo koji način mora odrediti namena u roku od šest meseci. “ Ništa nam ne znači da gomilamo objekte , ako nemamo rešenja za njih u smislu namene, rok od šest meseci je razuman rok da se namena odredi i pristupi adaptaciji shodno nameni“, rekao je Radojičić.
Veće je ovaj predlog usvojilo ali do odredjivanja namene nije došlo. U budžetu za 2018. godinu nisu predvidjena sredstva za ovaj objekat.
Direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović svojevremeno je dao predlog gradu da u postojećem objektu bude napravljen Muzej fantastike po želji slikara Ljube Popovića. Izuzev onog što se čulo na Veću da objekat treba da bude najverovatnije u službi kulture, odgovora na ovaj Jovanovićev predlog nije bilo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.