Podrška Crkve projektu „Nevidljiva deca“

imageDodela 60 paketića za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koja žive u ruralnim područjima grada Valjeva, organizovana je u Centru za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo. Srpska pravoslavna crkva i Eparhija valjevska su darovale ove paketiće i na taj način se priključili aktivnostima projekta „Nevidljiva deca“, koji sprovode grad Valjevo, Centar za socijalni rad i Dom zdravlja, a najveći deo finasira Evropska unija (EU).

Dodeli paketića je prisustvovao gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva i odbornik Radoica Rstić, izaslanici vladike Milutina i predstavnici Svetosavske omladinske zajednice, koji su podelili ove paketiće.
„Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović prisustvuje današnjoj dodeli paketića, dajući podršku roditeljima i deci, da i sami osete da nisu zaboravljeni, ni od strane Grada, države i Centra za socijalni rad.
Pored usluge koja se pruža deci sa smetnjama u razvoju na ruralnim područjima od strane mobilnog tima zdravstvenih i stručnih radnika, mi ćemo se kao Grad potruditi da taj broj bude i veći i da kroz naše učešće u projektu, obezbedimo dodatne aktivnosti i poklone.
Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović prepoznaje socijalnu zaštitu kao ključni element, koji je planiran i u budžetu grada Valjeva za 2018. godinu, jer su povećana sredstva. Znamo svi da su porodice koje imaju decu sa smetnjama u razvoju u teškoj materijalnoj situaciji, sama briga i odgajanje te dece iziskuju ogromne troškove. Možemo da obećamo da ćemo kada istekne ovaj projekat, kao Grad obezbediti održivost. U okviru nove Strategije socijalne zaštite koja je u izradi, planiramo nastavak ovog projekta, nakon isteka finansiranja od strane EU“, rekao je Radoica Rstić, predsednik Saveta socijalnu politiku grada Valjeva i odbornik Skupštine grada Valjeva.
Predstavnik Svetosavske omladinske zajednice Mija Bojinović se zahvalio gradu Valjevu, gradonačelniku i predsedniku Saveta za socijalnu politiku i preneo pozdrave vladike Milutina.
„Svetosavska omladinska zajednica je zajednica mladih i dece, a pre svega Gospod Isus Hrist nam govori „pustite decu meni, jer je njihovo carstvo Božije“. Crkva je zajednica svih i mi smo ovim malim gestom hteli da pokažemo da brinemo o svima. Sarađivaćemo u budućnosti i još dosta toga dati“, rekao je predstavnik Svetosavske omladinske zajednice Mija Bojinović.
Centar za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo, Grad Valjevo i Dom zdravlja Valjevo zajednički realizuju projekat “The invisible children” (Nevidljiva deca) – Uspostavljanje nove socijalne usluge za decu u ruralnim područjima, koji je odobren za finansiranje od strane Evropske unije u okviru grant šeme „Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou“.
Aktivnosti na realizaciji projekta su započete u junu 2017. godine i predviđeno je da projekat traje 22 meseca. Ukupna vrednost projekta iznosi 185.987,34 evra, od čega je vrednost donacije Evropske unije 163.668,86 evra.
Razlozi za realizaciju projekta se baziraju na marginalizovanom položaju dece sa smetnjama u razvoju/invaliditetom u društvu.Istraživanja su pokazala da je kod dece sa ruralnog područja, izraženiji rizik od zlostavljanja i zanemarivanja, izolovanost od društva, često od samih porodica, ređe pohađanje i veliki stepen osipanja iz obrazovnog sistema.

Kabinet gradonačelnika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.