U decembru više padavina

image U zavisnosti od delova grada ovog vikenda u Valjevu palo oko 15 santima snega. Prvi ovogodišnji sneg nije stvorio problem na gradskim ulicama.

S obzirom na datum i ne čudi što nam je prve decembarske dane u Valjevu obeležio sneg. Najpre su se krajem prošle nedelje zabelela okolna brda da bi u subotu prvi ozbiljniji sneg počeo da pada i u Valjevu. Za prethodna dva dana u zavisosti od delova grada, odnosno visinkse razlike u Valjevu je palo do 15 centimetara snega. Na Divčibarama ga ima nešto više, oko 20 cm. Meteorolozi kažu da će se tokom ove sedmice zadržati hladno vreme uz temperature bez bitnije promene, ali uglavnom suvo vreme. Osetno toplije očekuje nas od četvrtka.

Ulice u gradu su očišćene po prioritetima, a tokom vikenda čišćeni su i prilazni putevi Valjevu. Ulice u gradu održava preduzeće Ingrap omni dok su za Divbčibare zadužena preduzeća “Cevas” iz Lazarevca i valjevsko preduzeće “Harmonija projekt”.
Iako sneg uglavnom stvara probleme starijim sugradjanima ovog vikenda ga ipak nije bilo dovoljno za ubičajene dečije radosti.Za mesec pred nama meteorolozi najavljuju:
U periodu od 11. do 26. decembra uspostaviće se malo toplije vreme sa češćom pojavom padavina. Srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 0ºS do 7ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -3ºS do 4ºS, a najviša dnevna od 2ºS do 7ºS; početkom i sredinom druge dekade decembra i do 10ºS. Tokom većeg dela perioda prognozira se pojava kiše, dok se krajem druge i sredinom treće dekade decembra predviđa kiša, sunežica ili sneg.

Do kraja decembra ima izgleda da će se uspostaviti prosečno hladno vreme sa češćom pojavom padavina, kao i sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha u granicama višegodišnjeg proseka (od -2ºS do 3ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -4ºS do 1ºS, a najviša dnevna od 0ºS do 8ºS. Oko 27. decembra padaće sneg, uz kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača; oko 29. decembra kiša, koja bi poslednja dva dana decembra trebala biti praćena susnežicom ili snegom.

Prognozirana količina padavina u Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka za posmatrani period sa vrednostima u intervalu od 65 mm na severu do 80 mm na jugozapadu Vojvodine, od 70 mm do 95 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 110 mm.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.