Odbornici zainteresovani za dodelu para u sportu

imageRasprava vezana za pravilnik o dodeli sredstava u sportu generalno je protekla u znaku odobravanja programa za decu i školski uzrast.Opozicija je iznela sumnju u ravnopravnu raspodelu novca.

Odbornici opozicije konstatovali su da je tehnički i teorijski odluka uradjena dobro , ali da postoje i neke praktične stvari o kojima treba povesti računa. „Manje više uvek isti ljudi donose te odluke. Može se desiti da neko od njih zbog ličnih afiniteta da više novca nekom klubu. Videli smo šta se desilo sa fudbalom i košarkom u prethodnim godinama. Oni su dobijali uvek više novca ovo je treći pravilnik koji mi usvajamo jer sve do sada bilo je na štetu malih a u korist velikih klubova.Ja sam za amaterski sport , a profesionalce neka finansiraju sponzori“, rekao je Duško Rakić.

„Ovo je treći pravilnik kojin donosimo. Zna se šta tu zakon kaže i mi nismo ništa novo izmislili već samo pokušavamo da prilagodimo postojećem stanju u gradu. Pravilnik je uradjen baš kako treba da istakne vrednoću i rad malih klubova.Imamo veliki klub koji nema nijednu mladju selekciju. Neki klubovi nezasluženo dobijaju veliki novac. Neki su tada rekli da je to političko pitanje , ali nije . To je pitanje od interesa za grad za našu decu.Pravilnik mora da definiše i postupanje kluba koji daje veliki novac da dovede igrače sa strane , a mladje kategorije uopšte nema. To je nedopustivo“, rekao je za govornicom zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
On je konstatovao da je sport u Valjevu doživeo veliki uspeh poslednjih godina. Sve ono što je bilo na izumiranju pre sedam osam godina sada su klubovi koji se takmiče u ozbiljnim rangovima takmičenja. „To je rezultat povećanog izdvajanja iz budžeta, ali sredstva moraju biti rasporedjena prema radu i mladima. Tamo gde postoje deca i mi moramo da utičemo da bude još masovniji upis u klub i da omogućimo da klubovi mogu nesmetano sa njima da rade.
Odbornici opozicije podsetili su i na zamerke državnog revizora po pitanju raspodele novca . „Nije u redu da mi dajemo pare , a oni naplaćuju deci članarinu. To prvo , a drugo nije u redu da neko napiše na papiru da ima mlafje selekcije , a niko ne proverava jer ih u stvari nema“, bio je decidan odbornik Rakić.
Odbornica Radmila Novaković za govornicom je istakla da se tradicija koja se pripisuje pojedinim klubovima ne može valorizovasti novcem. „Ja želim da znam koliko će bodova , a na osnovu toga i novca dobiti FK Budućnost? Tvrdim da se tradicija ne može naplaćivati“, rekla je Novaković.
U prilog očuvanju velikih klubova govorio je zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović koji je za govornicom tvrdio da mnogo košta. „Zalažemo se za kojekakve budalaštine , a ne zalažemo se za masovnost u sportu. Nije smisao sam trenirati već se takmičiti. A to košta. Nećemo valjda da im oduzmemo to. Zna se ko su nosioci sporta u valjevu“, rekao je Milutinović koji se inače nalazi u Upravnom odboru FK Budućnost Krušika.
Odbornik Rafailo Mitrović za govornicom je istakao da je na odbornicima da prate da li grad poštuje pravilnike i predložio da se Gradskom veću da zadatak da ispitaju da li je za najmladje kategorije od 7 do 14 godina korišćenje svega moguće obezbediti kao besplatno.
Radomir Simić predsednik Sportskog saveza Valjeva je rekao da grad sada finansira mnogo više klubova nego ranijih godina. „Pojedini klubovi dobro rade sa decom, ali nemaju sredstava za takmičenje. Treba platiti učešće u takmičenju. Struktura troškova je različtita u zavisnosti od sporta. vrlo su bitni programi i način trošenja novca.Nemojte samo da dodjemo u situaciju da manji klubovi zbog nedostatka novca ne mogu da rade i da ih pogasimo. Ima klubova koji imaju po 300 dece, ne možemo ih pustiti na ulicu“, rekao je Simić.
“ Ne mogu da se otmem utisku da neki koji nisu potrčali u životu diskutuju o sportu. Metalac sedeće godine slavi jubilej, vaterpolo, fudbal, to su perjanice sporta u gradu. Metalac konkretno ima igrače iz Valjeva.Ne vidim razlog za toliko nepoverenje opozicije za raspodelu sredstava. Imate komisiju , imate Sportski savez, bila je javna rasprava, neki možda nisu ni naučili šta treba odbornik da radi u Skupštini , ali ima vremena naučiće. Takve konstatacije da nema sporta u Valjevu ne stoje“, rekao je Gvozdenović.

Skupština je posle duže rasprave glasala za predloženi pravilnik

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.