Ko štiti i kako naše reke?

imageBela voda reke Kolubare povremeno proteče koritom. Po ovom pitanju niko ne reaguje, a potpuno je nepoznato o čemu se zapravo radi i ko je i šta ispustio u reku.

Samo par dana nakon što su Valjevci mogli da u reci vide desetak pataka , Kolubara je protekla kroz grad obojena. Po saznanjima Vamedie na ovu pojavu trebalo je da reaguje firma Cassini fishing koja se stara o Kolubari i drugim vodama zapadne Srbije. Odgovore na pitanja vezana za reagovanje u ovakvim slučajevima Vamedia je zatražila od Rafaila Mitrovića vlasnika „Eko ribarstva” koje je nekada gazdovalo vodama .
„ Na to je trebalo da reaguje Cassini fishing jer su oni nadležni. Morali su po službenoj dužnosti da reaguju. Da najpre izadju na lice mesta i ustanove o čemu se radi, da li samo o promeni boje ili uginuću ribe i potom pozovu svog inspektora koji obaveštava policiju , tužioca. Oni imaju stalno zaposlene radnike u Valjevu iako su iz Arilja”, objašnjava Mitrović.
Sam navodi da nije znao niti čuo da se ovakve stvari dešavaju , ali kaže da je nedavno naslovnu fotografiju ipak negde video.
Gradjani su fotografisali i izmedju sebe komentarisali , ali nije poznato da je biko neke druge reakcije. Javnost bar o tome zvanično nije obaveštena. „ Bilo je potrebno da gradjani koji su to uočili prijave policiji. Ja dok sam bio direktor tog područja imali smo stotine sličnih akcidenata i ako neka firma napravi takav akcident mora da se reaguje u roku od sat vremena. Da je prijavljeno policiji ona bi sigurno adekvatno reagovala”, kaže Mitrović.
Gazdovanje vodama praktično znači da država ustupa na gazdovanje nekom ribarsko područje. Izabrana firma vrši potom nadzor nad svim rekama i jezerima na nekom području. U slučaju Valjeva to je preduzeće Cassini fishing iz Arilja.
„Oni nemaju nadležnost nad izvodjenjem radova u forlandu reke recimo, ali su dužni da obaveste ministarstvo i vodoprivrednog inspektora ukoliko to uoče. Sami tu ne mogu ništa , ali oni postupaju kada se radi o zaštiti ribljeg fonda , dakle kao ribočuvari. Postupaju kada je voda u pitanju jer ona može da ugrozi riblji fond”, navodi Mitrović.
Mitrović kaže i da je neophodno da gradjani reaguju ukoliko primete ovakve pojave kako bi se one ispitale i sankcionisale.

Na kraju jasno je šta je čija nadležnost, ali ako imamo ovakve pojave i na njih niko ne reaguje. Ako se na reci Gradac godinama brana nije očistila, ako su izgradjeni u forlandu reke objekti i nikom ništa , s pravom možemo da se zapitamo – Ko štiti naše reke? Da li je zaštita reka samo ako naplatite kaznu ribolovcu bez dozvole ili je mnogo više u pitanju?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.