Pokazna vežba valjevskih vatrogasaca

imageOdeljenje za vanredne situacije, Vatrogasno spasilački bataljon u Valjevu, organizovali su javno pokaznu vežbu na objektu Centra za kulturu. Sem predstavnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu, u pokaznoj vežbi su učestvovali i predstavnici Hitne medicinske službe.

image

Vatrogasna vozila potpuno opremljena za akcije spasavanja povredjenih lica i 20 vatrogasaca Vatrogasno spasilačkog bataljona pod zvučnom i svetlosnom signalizacijom ispujnili su plato ispred Centra za klulturu i pred valjevskim novinarima i gradjanima izveli nekoliko vežbi spasavanja povredjenih lica.

image

„Prema godišnjem planu vatrogasno spasilačke jedinice imaju obavezu pokaznih vežbi na industrijskim i stambenim objektima. Sada smo izveli vežbu na objektu Centra za kulturu i prvo ste videli gašenje požara potom, spasavanje ugroženih lica iz prizemlja , preko terase . prikazali smo i kada vatrogasne jedinice idu u intervencije u slučaju saobraćajnih nezgoda prikazavši akciju spasavanja jednog povredjenog lica iz smrskanog vozila“, rekao je Mile Nikolić komandat Vatrogasno spasilačkog bataljona u Valjevu.

image Pažnju svih privuklo je spuštanje povredjenog u fiksiranom ležaju niz merdevine , ali i evakuacija lica sa krova zgrade Centra za kulturu. Ništa manje efikasno vidjeno je spasavanje povredjenog iz smrksanog vozila pri čemu su vatrogasci specijalnim makazam i hidrauličnom dizalicom isekli i potom podigli krov automobila kako bi povredjeni bio izvučen. U ovoj akviji učestvovala je i ekipa Hitne pomoći.

image „Ukupno u bataljonu imamo 35 vatrogasaca i u toku godine u zavisnosti od godišnjeg doba imamo brojne intervencije. Zimi su to paljenja objekata, a leti požari na otvorenom prostoru“, objašnjava Nikolić navodeći da je najvažnije da kada gradjani prijavljuju požar daju tačnu adresu i osnovne podatke o tome gde je došlo do požara kao i da li se pretpostavlja da u objektu , ako je objekat u pitanju ima ljudi.

image „ U ovom nastupajućem periodu najveći broj požara je kada su dimnjaci u pitanju i korišćenje improvizovanih grejnih tela. Naš savet je da svi dimnjaci budu očišćeni pre sezone loženja i da se koriste atestirana grejna tela“, rekao je Nikolić dodajući da će slična pokazna vežba biti izvedena i u novembru na objektu Opšte bolnice.

image

S.V.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.