Ni hirurga ni konsultanta

imageIako je svojevremeno najavljeno da će u Opštu bolnicu u Valjevu stići dečiji hirurg iz Beograda kako bi se funkcionisanje ovog odeljenja održalo, to se još uvek nije dogodilo. Valjevo raspolaže sa tri dečija hirurga.

S obzirom da je u jednom trenutku dečija hirurgija praktično ostala samo sa jednim hirurgom, ulazak u salu po pitanju ove oblasti zatražen je od opšte hirurgije. Zbrinuvši samo hitne slučajeve hirurzi opšte hirurgije stavili su do znaja rukovodstvu bolnice da dečija hirurgija nije njihova stručnost te i da ne žele da se bave poslom za koji nisu obučeni. Po tadašnjim informacijama pomoć je zatražena od ministarstva zdravlja koje je kako je rečeno izašlo u susret Opštoj bolnici obećavši dolazak dečijeg hirurga iz Beograda. Po informacijama do kojih su došli valjevski mediji sada se navodi da bolnici hirurg nije ni obećan. Naprotiv tvrdi se da je na sastanku sa ministrom Zlatiborom Lončarem, kome je prisustvovao i načelnik Opšte hirurgije, dogovoreno da se održi stručni kontinuitet tako što će biti odobrene dve specijalizacije iz dečije hirugije. Takođe dogovoreno je da Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima pomogne Opštoj bolnici Valjevo, dajući stručne konsultante. Na sastanku održanom u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj dogovoreno je da specijalisti opšte hirurgije mogu doći na edukaciju iz oblasti dečije hirurgije u njihovu Ustanovu.
Nije poznato ni da je iko od valjevskih hirurga upućen na edukaciju iz oblasti dečije hirugije.
Da Valjevu treba dečija hirugija činjenica je oko koje su se složili u jednom trenutku svi pa je grad izašao sa stavom da ukoliko bude neophodno može sa ministarstvom razgovrati o finansiranju specijalizacije u smislu podizanja kapaciteta standarda dečije hirurgije.
Bez obzira da li se radilo o dolasku hirurga koji može ući u smenu i raditi u operacionoj Sali ili o konsultantu koji dolazi povremeno i po potrebi , ni jedan ni drugi nisu došli. Na pitanje kada će , nema odgovora.
Dečija hirugija za sada kako Vamedia saznaje nekako funkcioniše iako jedan od hirurga može da radi samo prvu smenu, ali na osnovu svega rečenog sadašnje stanje nije trajno rešenje i pitanje je koliko će u takvom režimu potrajati?
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.