Dečija hirurgija pred gašenjem?

imagePosle 40 godina rada i postojanja valjevska dečija hirurgija je dovedena u pitanje. Izvor Vamedie tvrdi da je jednim delom u rešavanje problema rešenje dao ministar Zlatibor Lončar dok se očekuje i učešće grada.  

Situacija u kojoj se posle 40 godina postojanja našla dečija hirurgija je takva da kako se sve gotovo svelo na samo jednog lekara, ovo odeljenje ima veliku šansu da se ugasi. Uprava Bolnice je po saznanjima Vamedie zatražila od opšte hirurgije da se uključi u održanje ovog odeljenja , ali lekari opšte hirurgije nisu dovoljno, kako sami tvrde, kvalifikovani za ovaj vid operacija.
„Mi ne želimo ničije dete da dovedemo u pasnost jer to nije niti naša oblast rada niti smo to ikada radili. Zaista je situacija vrlo ozbiljna jer praktično samo jedan dečiji hirurg radi, druga dvojica imaju smanjene obime posla iz raznih razloga“, navodi sagovornik Vamedie.

Treutno su dva dečija hirurga na godišnjem odmoru, a po informacijama Vamedie jedan od dečijih hirurga ima potvrdu da ne može da radi u drugoj smeni ili dežurstva već samo prvu smenu dok je drugom bolnica svojevremeno prihvatila da jedan deo radnog dana može posvetiti obavezama u sindikatu. Direktna posledica ove situacije jeste da su hirurzi opšte hirurgije praktično u tihom protestu dok se situacija ne reši. „ Mi želimo da se dečija hirurgija održi , a ne da naša deca moraju i za čak rutinske operacije da odlaze u druge centre van Valjeva. Tradicija od 40 godina postojanja nije mala, ali ne možete tražiti od lekara opšte hirurgije da radi ono što nije njegova specijalizacija“, navodi izvor Vamedie.

Na sastanku održanom sa rukovodstvom bolnice hirurzi su zatražili rešenje pa je po poslednjim informacijama direktor bolnice obavio niz razgovora u ministarstu kako bi se ovo odeljenje očuvalo, a Valjevo zadržalo dečiju hirurgiju. Isti izvor navodi da će ministarstvo Opštoj bolnici u Valjevu pomoći tako što će obezbediti dva dodatna dečija hirurga koje će ministarstvo plaćati. Potrebe dečije hirurgije su takve da je izvesno neophodan bar još jedan dečiji hirurg . „ Zatražićemo da se grad uključi jer verujemo da je gradu stalo da opstane dečija hirurgija. Ova situacija u kojoj smo mi izložili naše karijere i sav dosadašnji rad i sve to doveli u pitanje za nas je neodrživa. Mi nismo ljudi koji će rizikovati životima dece. Dali smo punu podršku direktoru da reši ovaj slučaj i svaki drugi naš angažman po ovom pitanju mi prihvatamo i hoćemo da na drugi način pomognemo da sačuvamo dečiju hirurgiju“, kaže izvor Vamedie sa opšte hirurgije.

Iako na godišnjem odmoru direktor bolnice dr Zoran Djurić aktivno se bavi rešavanjem ovog problema, a za sada šta grad misli o gašenju odeljenja dečije hirurgije posle 40 godina nije poznato .

S.V.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.