Vučić otvorio Sajam šljiva u Osečini

imageTradicionalni, 12. po redu „Sajam šljiva“ u Osečini otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa milion zasađenih stabala šljive, Osečina je jedan od najvećih izvoznika sirove, a najveći izvoznik sušene šljive u Srbiji, s obzirom da 50 posto ukupno izvezene sušene šljive potiče iz Podgorine.
„Na taj način vi brinete o celoj Srbiji. Zato će i država sve više ulagati u ovaj kraj. Do sada smo najviše ulagali u jug Srbije, ali sada će prioritet biti ulaganje u ovaj kraj. Dogovorićemo izgradnje lokalnih puteva u vrednosti od 1,5 miliona evra, pomoći ćemo da fabrika “Krušik – plastika” još bolje radi, a planiramo i da dovedemo ljude koje će da se bave preradom prehrambenih proizvoda“, poručio je Aleksanadr Vučić otvarajući Sajam šljiva.
Proizvođači šljive ističu da je u Podgorini, za razliku od drugih krajeva Srbije, šljiva imala solidan rod i dobar kvalitet, a otkupna cena joj je rekordna u poslednjih par decenija.
„Sigurno u poslednje dve decenije ta cena nije bila 40 dinara za kilogram kao što je sad, dok požegača trenutno izlazi i na 50 dinara. Ipak, većina roda neće ići u sušare jer bi onda bili na na granici rentabilnosti, pošto je za kilogram sušene potrebno četiri kilograma sirove šljive“, kažu šljivari iz Osečine.
Na štandovima u Sportskom centru Osečina, gde se Sajam održava, šljivu i proizvode od šljive predstavlja više od 200 izlagača iz zemlje i inostranstva. Na Sajmu, koji traje do nedelje, predviđeni su iu koncerti, pa će večeras nastupiti Dženan Lončarević, a sutra veče Neverne bebe.
Danas su nagrade uručene najvećim izvoznicima suve i sirove šljive, a to su porodična firma “Tehno Božići” iz Šapca i kompanija “Jovanović voće” iz Osečine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.