Odgovoreno na pitanje – Kome treba brana Rovni?

imageOdržavanje Kolubare na biloškom minimumu ne bi trebao da bude jedini zadatak brane Stubo-Rovni. Ovo vrelo leto pokazalo je praktično da restrikcija vode ne bi bilo ni u jednoj okolnoj opštini da su već na sistemu vodosnabdevanja sa ovdašnje brane.

Brana Rovni koja je izazvala mnogo polemika u javnosti ovog leta praktično pokazuje svoj značaj , ali potrebu da cevovod bude što pre završen. „Sada se još jednom pokazuje tačnim sve ono što smo govorili prethodnih godina kada je ova brana u pitanju. Postavljalo se tu pitanje da li su opštine koje su svojevremeno pokazale interesovanje da dobijaju vodu iz brane još uvek zainteresovane? Evo odgovora. U tri opštine uvedene su restrikcije , a i ovde smo na Štabu razmatrali tu mogućnost. Brana je oduvek imala svoju svrhu i cilj zbog kog je i gradjena“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Za sada su restrikcije uvedene u Ljigu, Ubu i Lajkovcu. Sve tri opštine inače imaju problema sa vodosnabdevanjem pa je ta činjenica još više došla do izražaja u ovim sušnim danima.

image „Brana je višestruko isplativa i korisna. Ona jeste dugo gradjena , ali to nije promenilo činjenicu da je ta voda potrebna. Mi pokušavamo da nadjemo model za bolje funkcionisanje tog preduzeća i da konačno uredimo taj odnos sa gradom, državom , ali i Vodovodom. Postoje najave da će EU nastaviti finansiranje izgradnje cevovoda i fabrike vode, to je ono što je dobro. Mi možemo sada da razgovramo i o tome da li Valjevu treba voda sa brane. Lično sam za to da sačuvamo našu vodu iz postojećih izvorišta , ali u ovakvim situacijama kada je suša i kad veliki broj sela nema vodu treba da razmislimo i o toj mogućnosti ispomoći sa brane i za Valjevo“, navodi zamenik Jeremić.
Visoke temperature potrajaće još, a samim tim tema vodosnabdevanja biće i dalje aktuelna. Ali , ako ništa drugo na sednicama Skupštine više nećemo morati da slušamo ista pitanja vezana za funkcionisanje brane. „Nama treba još oko 10 miliona eura da se izgradi cevovod , fabrika vode i jedna manja fabrika za preradu otpadnih voda , tada zaista možemo da se uverimo u isplativost ovog projekta u celosti“, zaključuje Jeremić.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.