Mobing u Poletu pred sudom

imageKako Vamedia nezvanično saznaje, pred Višim sudom u Valjevu zaštitu od mobinga zatražila su dva zaposlena u preduzeću “Polet”. Oni tuže preduzeće i odgovorno lice zbog zlostavljanja na radu.

Pred Višim sudom u Valjevu zaštitu od zlostavljanja na radu zatražili su Obren Obradović i Dragan Branković. Dragan Branković pre dolaska novog direktora bio je na radnom mestu dirtektora “Poleta”, a Obradović šef naplatne službe. Odlukom o novoj sistematizaciji novi direktor Andrić je iste premestio na druga radna mesta najavivši prethodno na konferenciji za novinare da mu u preduzeću nisu potrebni fakultetski obrazovani radnici u tolikom broju koje “Polet” ima već fizički radnici i radnici drugih struka . Svojevremeno u Saopštenju za javnost direktor Andrić je uz raniju njavu otpuštanja pet radnika dostavio i podatke iz nove sistematizacije . U tom Saopštenju Andrić je u novembru prošle godine naveo: ““Zbog propusta u radu u funkciji vršenja direktora preduzeća JKP „Polet“ Valjevo, Slobodana Andrića na funkciji direktora od (2005.-2007. god.) Zlatomir Lukić na funkciji direktora od (2008 – 2013.god.) Dragan Branković na funkciji direktora od ( 2013 – 2016.god) i Obren Obradović Šef naplatne službe od(2002. do 2016.god.) i složenog duga od deset miliona dinara na koji je plaćen PDV. Dana 31.10.2016.god. odlukom sadašnjeg direktor, Zlatomir Lukić je proglašen tehnološkim viškom, a ostala trojica su smenjena sa mesta šefa stare zelene pijace Slobodan Andrić, sa mesta šefa robne pijace Dragan Branković a sa mesta šefa mini pijaca Obren Obradović. Svoj trojici je ponuđeno da biraju radna mesta po novoj sistematizaciji i to:
– Referent naplate IV SSS
– Noćni čuvar III / IV SSS
– Redar III / IV SSS
– Socijalni program
– Tehnološki višak
Navedena trojica su odlučila i potpisala ugovor o radu za Referenta naplate, pa se novom sistematizacijom mesto šefa sa VII SSS ukida i sistematizuje se IV SSS. Zbog racionalizacije troškova Vladimir Novaković je imenovan za šefa Stare zelene pijace i kvantaško stočne pijace a Zoran Stanković za šefa robne pijace, pijace Divčibare i mini pijaca (Brđani, V puk, Kolubara II, Naselje Milivoja Bjelice)”.

Nova sistematizacija koju je Andrić najavio na konferenciji za novinare je po svemu sudeći i uradjena jer se u Saopštenju Andrić osvrće i na tu činjenicu navodeći da pet fakultetski obrazovanih radnika nisu potrebni ovom preduzeću.
U Saopštenju se navodi: „Po novoj sistematizaciji JKP „Polet“ Valjevo za funkcionalno i ekonomsko polslonanje firme potrebno je 6 noćnih čuvara, 6 naplatača, 6 higijeničara, 6 redara.U administarciji je neophodno 2 izvršioca u službi računovodstva, pravna služba 2 izvršioca, poslovni sekretar i kafe kuvarica, referent logistike, jedan radnik na održavanju, jedan šef pijaca. Izmišljena radna mesta za pet fakultetskih obrazovanih radnika se gase i isti će biti poslati na biro zbog racionalizacije poslovanja i ekonomske opravdanosti.Prema neproverenim informacijama oni koji ostaju bez posla su su podneli krivične prijave. Direktor je podneo zahtev Gradskoj upravi za smenu predsednika Nadzornog odbora Zorana Arsića i predložio za novog predednika Nadzornog odbora JKP „Polet“ advokata Rajka Vukićević.”

Pred Višim sudom po saznanjima Vamedie, “Polet zastupa upravo advokat Vukićević.
Ljubinku Andriću kroz dva meseca ističe i mandat vršioca dužnosti direktora, a pred gradskim odbornicima nije se na poslednjoj sednici našao izveštaj o radu ovog preduzeća u prethodnoj godini. U javnosti se spekuliše informacijom da su dugovi preduzeća i veći od 7 miliona dinara, ipak Vamedia nije uspela da dodje do tačnog iznosa i potvrde ovih za sada spekulacija .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.