Koje marketinške agencije su angažovali predsednički kandidati?

imageList Danas piše da je Ipsos radio za Vučića, za Jankovića Srebrn-Tuš,Saša Radulović angažovao Partner Research Solutions, Boško Obradović Vivid i Nina Media, Aleksandar Popović Marketing United Team i agenciju Jadar, a Milan Stamatović Pragmu.

Sudeći prema podacima dostavljenim Agenciji za borbu protiv korupciju, najviše novca za usluge marketinga na minulim predsedničkim izborima izdvojili su kandidati Vuk Jeremić i Aleksandar Vučić, koji su u tu svrhu dali preko tri miliona dinara.
Kako se navodi, angažovanje marketinške agencije Initiative media koštalo je Jeremića 3.559.932 dinara, dok je Vučić, kandidat Srpske napredne stranke i pobednik na izborima, za angažovanje agencije Ipsos "iskeširao" 3.333.371 dinara. S druge strane, Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, trećeplasirani na izborima, nije imao nikakvih troškova za marketing.

Što se ostalih kandidata tiče, Saša Janković, koji je izbornu "trku" završio na drugom mestu, angažovao je marketinšku agenciju Srebrn-Tuš doo, što ga je koštalo 121.944 dinara, a predstavnik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović izdvojio je 300.000 dinara za angažovanje marketinške agencije Marketing United Team, dok ga je unajmljivanje agencije Jadar za istraživanja javnog mnjenja koštalo 800.000 dinara. Takođe, navodi se da je Saša Radulović, kandidat Dosta je bilo, angažovao agenciju za istraživanja javnog mnjenja Partner Research Solutions i da su ti troškovi iznosili 867.020 dinara, dok je Boško Obradović, kandidat Dveri, dao 267.722 dinara agenciji za istraživanje javnog mnjenja Vivid doo, a njegovi troškovi angažovanja agencije za pres-kliping Nina Media iznosili su 29.752 dinara. Najzad, kandidat Milan Stamatović angažovao je marketinšku agenciju Pragma, što ga je, prema dostupnim podacima, koštalo 660.000 dinara.

Većina predsedničkih kandidata nije želela da odgovori na naše pitanje da li su zadovoljni uslugama koje su im marketinške agencije pružile tokom kampanje i zašto su se opredelili za određenu agenciju.

Boško Obradović za Danas kaže da kao i u prethodnim kampanjama Dveri, "moja predsednička kampanja nije bila skupa i oslanjala se isključivo na zakonski zagarantovana sredstva".

– Usluge marketinških agencija za istraživanje nisu imale značajniji udeo u troškovima kampanje. Marketinški deo kampanje smo realizovali mahom sa ljudima iz pokreta, za šta je bila zadužena naša Informativna služba. Agencije su nam pružale dodatne usluge u vezi sa dobijanjem stručnih kvalitativnih i kvantitativnih informacija koje su nas zanimale, kao i uslugu dnevnog klipinga. Zadovoljni smo profesionalnim odnosom i saradnjom sa izabranim agencijama. Verujem da bi saradnja bila bolja, a i rezultat, da su postojali fer izborni uslovi. Sva priča o istaživanjima, marketingu i kampanji pada u vodu kada ne možete ravnopravno da trčite izbore protiv onih koji drže sve resurse, izborne mehanizme, takozvane nezavisne kontrolne institucije i medije u svojim rukama, ukazuje Obradović.

Milan Stamatović za Danas navodi da je tokom kampanje koristio usluge agencije Pragma, "saradnja je bila izuzetna, s obzirom na njihov profesionalan odnos u poslu i stavove koji su bili na liniji mojih patriotskih gledišta".

– Uprkos našem velikom iskustvu u politici, mislim da smo od naših konsultanata naučili još mnogo toga što nam pomaže da još poboljšamo našu komunikaciju s javnošću, odnosno javni nastup, ističe Stamatović.

Zamerke na račun Ipsosa

Povodom angažovanja agencije Ipsos u kampanji kandidata SNS, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) istakao je u svom istraživanju posvećenom izborima da je tokom kampanje Ipsos "predstavljao istraživanja javnog mnjenja koja nisu imala informaciju o finansijeru, ali ni informaciju da imaju ugovorni odnos sa jednim od predsedničkih kandidata", te da je "procenu izlaznosti predstavljao tokom čitavog izbornog dana na RTS, uz izostanak informacije o načinu prikupljanja podataka". "Sve navedeno otvara pitanje da li Ipsos dovodi u pitanje integritet kada se pogledaju pravila definisana kodeksom ESOMAR-a i Vodičem ESOMAR-a i WAPOR-a. Ovim dokumentima je propisano koje informacije o istraživanju javnog mnjenja treba javnost da zna, odnosno kakvo ponašanje agencije/istraživača treba da bude kako svojim ponašanjem ne bi doveli u pitanje poverenje u istraživanja javnog mnjenja", tvrdi BIRODI. U istom istraživanju se kao zamerka navodi i to što je "informacija o finansiranju istraživanja javnog mnjenja i tokom ove kampanje ostala tajna". "U medijskim objavama se nije moglo videti ko su finansijeri istraživanja", naglašava BIRODI.

Danas

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.