Kad klima kaplje za vrat

imageNije lako na visokim temperaturama, ali i klima uredjaje bi trebalo pažljivo da koristimo. U vrelim letnjim danima na ulici u Valjevu vam se može desiti da budete poliveni vodom iz klima čije su spoljne jedinice postavljene na zidove fasada.

Tokom visokih temperatura možemo biti i prilično razdražljivi , kažu psiholozi, a ako vas i pored temperature od preko 37s stepeni obaveze teraju da budete napolju razdražljivost je na ispitu onog trenutka kada vas tako ugrejane polije voda koja se izliva iz spoljne jedinice klima uredjaja. Iako uredba i pravilnik o komunalnom redu obuhvata i ovu tačku kapanje klima na trotoar sasvim je normalna stvar u Valjevu. Upućeni tvrde da je razlog tome što vlasnici nisu na odgovarajući način sproveli odvodno crevo već je ono ostavljeno da slobodno curi.
Nije prijatno kada Vam se ovakav slučaj dogodi i ako imate vremena mogli biste da to prijavite komunalnoj policiji. Važnije od toga zapravo jeste da vlasnici koji su klime postavili na fasade prema ulici sami povedu računa o ovoj pojavi.
Na blizu 40 stepeni gotovo sve nam je teško pa i odlazak u kupovinu nije zadovoljstvo pogotovo ako u toku tog šopinga morate da udjete u više trgovina , a gotovo sve su klimatizovane. Čest ulazak i izlazak iz toplog u hladno i obratno nije dobar na za naš organizam pa možda nije loše da šoping ostavite za večernje sate kada je temperatura nešto niža.
Pre svakog izlaska na ulicu treba provesti nekoliko minuta u ulazu da bi se kardiovaskularni sistem prilagodio i da ne bi došlo do kolapsa.
Veliki šok za organizam je i kada iz rashlađene prostirije izađemo na spoljašnju vrelinu.
Ipak, i u stanu i radnom prostoru klima u ovim letnjim danima dobro dodje. Postoje i neka pravila kako da ne odbolujemo boravak u klimatizovanoj prostoriji. Zato klima uređaj treba podestiti da tako da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperarure bude maksimum 7 stepeni. Veća temperaturna razlika nije dobra po naše zdravlje.
Prilikom ugradnje rashladnog uređaja, odaberite njegovu veličinu prema veličini prostorije. Veći rashladni uređaj ne znači bolje hlađenje, a troši znatno više energije.
Ponekad su i obični ventilatori mogu biti dovoljni za rashlađivanje.
Otvaranje prozora ne košta ništa, a štedi energiju. Otvorite prozore po noći kada je vazduh hladniji, a preko dana ih držite zatvorene kako bi sprečili ulazak toplog vazduha. Takođe preko dana držite navučene zastore, roletne.
Koliko god da nam je ugodno uz klimu, naš organizam je podređen klimatskim uslovima u kojima živimo. Telo zna da je leto i tako se i ponaša nezavisno da li smo napolju ili u rashlađenoj prostoriji.Sebe možemo zaštititi tako što ćemo svesno poštovati pravila prirode i iskoristiti odbrambene mehanizme koje naš organizam već ima, tvrde lekari. Vodite računa da budete odgovrajuće obučeni, koristite pamučne , prirodne materijale, ponesite šešir ili kačket i flašicu vode sa sobom.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.