Štrajk zamrznut do sutra

imageŠtrajk koji je sinoć započeo u Gorenju prekinut je i po najavama biće aktiviran sutra u podne ukoliko zahtev zaposlenih za povećanje zarade ne bude ispoštovan.

 

Temperatura preko 40 stepeni u proizvodnim halama, niske zarade i nezadoljavajuće dogovoreno povećanje plate razlozi su što su zaposleni u Gorenju sinoć oko 19 sati obustavili rad u ovoj fabrici. Oko 600 radnika druge smene izrazilo je nazadovoljstvo uslovima rada , ali i sporazumom koji su potpisali poslodavac i predstavnici Sindikata. Naime, pomenutim sporazumom dogovoreno povećanje naknade za topli obrok, ali ne i povećanje zarade što traže radnici.
„To je bila ponižavajuća ponuda, nakon čega smo počeli protest. Kada smo izašli iz hale, a pošto su u međuvremenu došli i predstavnici menadžmenta, ponuđeno nam je da za jul dobijemo naknadu od po 3.000 dinara i to oni radnici koji nisu bili na bolovanju ili koristili slobodan dan. Odbili smo i to i ostali jedinstveni u stavu da tražimo povećanje plate od 5.000 dinara za sve proizvodne radnike“ izjavili su radnivci u razgovoru sa novinarima dodajući da su predstavnici menadžmenta na taj zahtev konstatovali da „nisu Švajcarska banka“, ali su radnici odgovorili da ni oni „nisu robovi i da im zarada nije poslednjih pet godina povećana ni za dinar“.
Istim sporazumom bilo je predvidjeno da zbog otežanih uslova rada u julu zaposleni dobiju jednokratnu pomoć u visini od 1000 dinara.
Odgovor na nove zahteve radnika , ovoga puta mimo sindikata rukovodstvo fabrike daće sutra u podne kada će zaposleni na osnovu odgvora i odlučiti da li će biti nastavka štrajka ili ne.
„ Mi zaradjujemo od 200 do 300 evra u fabrici koja ima obrt od 144 miliona evra, 80 odsto proizvedenih frižidera i zamrzivača se izvozi, a dobit je bila 9 miliona evra“, navode zaposleni islustrujući paradoks uslova rada.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.