O izmeni programa JKP Vidrak, ali delom i o poslovanju

imageSkupština grada usvojila je izmene programa poslovanja JKP Vidrak dok su odbornici govorili i o drugim tačkama koje se odnose na Vidrak kao što su i izveštaj o poslovanju za 2016. godinu što su bile druge i posebne tačke dnevnog reda. Direktor Vidraka Sladjana Marković u uvodnom izlaganju govorila objedinjeno o sve tri tačke dnevnog reda.

Program poslovanja JKP Vidrak u 2016. godini obrazložila je direktor Sladjana Marković koja se osvrnulla na smanjenje prihoda po osnovu čišćenja ulica za 18 miliona i pojasnila da su sada svi prihodi od parkinga preusmereni na ovo preduzeće.Po njenim rečima Vidrak je sa 238 ranika obaljao sve poslove u prošloj godini kroz sistem sedam posebnih službi. Nenaplaćena potraživanja na kraju 2016. godine iznosila su 83 miliona stim da se u ovim nenaplaćenim potraživanjima nalaze i potraživanja preneta iz prethodne godine.“Mi smo likvidno preduzeće i naše najveće obaveze su prema dobavljačima i zarade zaposlenih. U iznosu od 21% realizovane su predvidjene investicije. Treba razumeti da je u istoj godini tek raspisan tender za nabavku linije za reciklažu koja je potpuno završena tek u ovoj godini. Ostvarili smo dobitak od 10 miliona dinara i NO je doneo odluku da 6 miliona bude rasporedjeno zaposlenima, 500 000 je uplaćeno osnivaču , a ostatak će biti opredeljen za investicije“, rekla je Marković.
Primedbu da je neprimereno da se u avgustu mesecu raspravlja o poslovanju za prethodnu godinu, izneo je Duško rakić odbornik DS-a . „Grad izgleda prljavo , a košenje trave nije na nivou na kom treba da bude. Smatramo da to nije dobro jer se gradjanima uskraćuje kvalitet života. Ako hoćemo da budemo turistička i kulturna destinacija daje više na važnosti radu ovog preduzeća“, rekao je Rakić konstatujući da je stanje kamiona smećara sve lošije i kizneo primedbu da je kupljeni automobil u vrednosti od 20 000 evra neprimeren preduzeću te da je trebalo kupiti neki jeftiniji.
Snežana Spajić odbornica Pokreta Dosta je bilo rekla je za govornicom da Pokret neće podržati ovaj izveštaj jer kako kaže, u Vidraku se posluje nedomaćinski. Ona je iznela primedbu da nije kupljena cisterna za pranje ulica niti pumpa za izvlačenje vode, a evidentan je prekomeran broj zaposlenih. “ Da li je istina da je kupljeni auto slupan i koliko je plaćena popravka? Zašto je pauk u stalnom kvaru?“, neka su od pitanja koja je postavila Spajićeva.
Slobodan Pavlović DS je izneo mišljenje da je potpuno pogrešna odluka grada da se Vidraku smanje prihodi za 18 miliona dinara jer Vidrak dobija prihode od parkinga. „Suština su investicije , a ne prihodi.Suština je da to bude jedno moćno preduzečće i sigurno da ovih 18 miliona čini na polju investicija“, rekao je Pavlović.
Milan Marković SNS izneo je tvrdnju za govornicom da automobilima registarskih tablica Šabac i Ruma iz Vidraka bivaju odnošena materijalna sredstva. On je kao i ostali opozicioni odbornici izneo primedbe na košenje trave i čistoću grada, ali i nabavku putničkog vozila. „Ovde je 2,5 milina dato za vozilo za koje kažu da ga vozi direktor preduzeća. Pominje se ograda azila i pitanje je kolika je njena stvarna vrednost, rekonstrukcija poslovnog prostora takodje je nešto od čega gradjani nemaju korist već samo preduzeće. Jedina investicija je kupovina cisterne za pranje ulica.Ovde vidimo da je 43 čoveka angažovano na poslovima čišćenja ulica i sanaciju deponije i ja bih apelovao na direktorku da ovi ljudi budu zaista angažovani na ovim poslovima, a ne u administraciji. Treba razmisliti o novoj sistematizaciji radnih mesta. I kakvo je ovo povećanje po osnovu NZS?“rekao je Marković.
Mihailo Milutinović zamenik predsednika Skupštine i direktor filijale NSZ rekao je odbornicima da je filijala samo tehnička podrška , a da je Skupština grada donela odluku šta će biti finansirano , odnosno koji programi.
Odbornici su raspravljajući o prvoj tački dnevnog reda koja se odnosila na izmene u programu poslovanja uglavnom i izlazili iz okvira tačke dnevnog reda govoreći i o poslovanju za 2016. godinu ali i raspodeli dobiti što su sve pojedinačno druge tačke.

Skupština je potvrdila mandat odborniku Radmili Novaković LDP koja je na ovo mesto došla nakon što je Žarko Kovač, prethodni na listi ove partije, iz redova odbornika izabran za člana Gradskog veća.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.