Najveće interesovanje za Medicinsku školu

imageUpis dece u srednje škole u prvom krugu je završen. Ove godine Gimnazija upisala najbolje djake Valjeva, a najveće interesovanje na upisu bilo je za smerove u Medicinskoj školi.

Prva dve dana ove nedelje bila su rezervisana za upis učenika u srednje škole. Učenici su nakon spiska želja koji su dostavili školama,  a na osnovu ostvarenog broja poena iz 6. 7. i 8 . razreda i broja poena ostvarenih na završnom testu rasporedjeni po valjevskim srednjim školama.
„Najveći broj učenika je rasporedjen u prvom krugu , ali ima i onih učenika koji nisu racionalno i realno procenili mogućnosti i broj ostvarenih bodova po ova dva osnova. U Valjevu su potpuno popunjene četiri škole i to: Medicinska sa sedam odeljenja 210 mesta popunjeno,  Ekonomska takodje sedam odeljenja 210 mesta popunjeno,  Poljoprivredna škola šest odeljenja popunjeno 180 mesta i Tehnička školaosam odeljenja 240 mesta popunjeno. Što se Gimnazije tiče slobodnih mesta ostalo je na filološkom smeru gde se deo nastave odvija na stranom jeziku i na francuskom je ostalo pet slobodnih mesta , a na nemačkom jeziku 2 slobodna mesta, prirodno matematički 4  slobodna mesta i filološka gimnazija 8 slobodnih mesta “, kaže načelnica Školske uprave Zorica Jocić.
Ona navodi da je sve ostalo popunjeno što svedoči o tome da je plan upisa bio odradjen krajnje korektno. Ove godine podaci pokazuju , došlo je preko sedam odeljenja dece sa strane, što je više od 200 učenika koji su odlučili da u Valjevu nastave školovanje. U ostalim Opštinama ostalo je još nekoliko slobodnih mesta u zavisnosti od smera po školama, sve ukupno u KO ostalo je 141 slobodno mesto za koja konkuriše 66 učenika.
„Sedmog jula će biti objavljen konačni raspored po školama i tog dana je i drugi upisni krug. Ako se desi da učenici i posle dva upisna kruga ostanu nerasporedjeni imaće pravo da odu direktno u škole i obrate se dirtektorima da ukoliko ima slobodnih mesta da se izvrši upis i te nerasporedjene dece.Ali sobzirom na dvostruko veći broj slobodnih mesta u KO i broja preostale dece verujemo da će svi biti upisani ipak ti podaci biće poznati sedmog jula“, kaže Jocić.
Prvi put u poslednjih deset godina Gimnazija ima isključivo učenike sa visokim brojem bodova. Jocićeva kao primer navodi prirodno matematički smer gde su upisana dva odlejenja što je 60 učenika gde prvi upisani na listi ima 102 poena, a poslednji upisani na listi 92 poena.
„Izuzetno visok prag upisa, veliki broj bodova. Društveni je takodje zanimljiv recimo francuski jezik 115 poena prvi upisani, a poslednji 81,42, srpsko nemački 115 prvi upisani poslednji 89,44  itd , ovo su izuzetno visoki bodovi. Jedan broj roditelja je čak dolazio u ŠU jer nisu očekivali da će prag upisa biti ovako visok.To praktično znači da je Gimnazija ove godine upisala praktično najbolje djake , decu sa najvećim brojem bodova. Sledi carinski tehničar u Ekonomskoj gde je prvoupisani imao 93 poena, aa poslednje upisani 73,69, a u Medicinskoj prvi upisani 98 poena ,a poslednjiupisani 85,90. U Tehničkoj su dva smera bila zanimljiva tehničar mehatronike 97 poena , poslednje upisani 81,39 i tu je administrator računarskih mreža prvi upisani 97,44, poslednji upisani 86,49poena. Slično je i u Poljoprivrednoj školi“, objašnjava Jocić.

image Po informacijama iz škola Jocićeva navodi da je najveće interesovanje po spisku želja bilo za Medicinsku školu gde je u nekim slučajevima smerova bilo i po osmoro zainteresovane dece na jedno mesto. Ujedno Medicinska i Poljoprivredna bile su škole u koje su došla i deca iz drugih opština KO.
Načelnica ŠU zamolila je roditelje da ne dolaze u ŠU kako bi promenili plan upisa jer to nije moguće. „Zaista bih zamolila da ne dolaze iz tog razloga. Mi nemamo zakonsku mogućnost da decu upisujemo mimo rasporeda koji su dobili na osnovu svojih poena. Premeštanje učenika nije moguće. To ne može. Mi nemamo ta ovlašćenja. Svi se moraju upisati samo po rasporedu ministarstva koji je objavljen. Ni direktori škola nemaju to ovlašćenje sem u slučajevima da se desi da se dete odseli i ode u inostranstvo ili se desi neki smrtni ishod , što dovodi do ispisa deteta u tom slučaju direktori imaju pravo da upišu učenika na slobodno mesto , ali i tada na osnovu broja bodova . Zaista molim da u ŠU ne dolaze jer to je nemoguće da im pomognemo“, rekla je Jocić.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.